Blæsten går frisk

På oplevelse langs Limfjorden

Vi kender godt sangen: “Blæsten går frisk over Limfjordens vande.” Erik Bertelsen skrev teksten, og han kendte til blæst, for han var fra Harboøre.

Vi kender også ”Du danske sommer, jeg elsker dig.” Det var Thøger Larsen, der skrev teksten. Han boede i Lemvig. Og så var han i øvrigt ivrig amatør-astronom.

Der har også været Jeppe Aakjær. Johs V. Jensen. Thit Jensen. I.P Jacobsen. Johan Skjoldborg. Buchholtz, Sandemose. Listen over forfattere, der udfoldede sig langs Limfjorden, er lang. Og den dag i dag er det skiftende landskab omkring Danmarks længste fjord fyldt med forfattere.

Derfor går Limfjordsforfatterne som en rød tråd gennem 4 dages tur rundt om fjorden. Fra den stemningsfulde marina i Lemvig med Damernes Magasin til muslingebyen Løgstør med Frederik 7.´s kanal. Fra Jenle til Sallingsund. Fra den gamle købstad Thisted over vikingetidens Aggersborg til Limfjordens centrum: Aalborg.

Tidspunkt: 25. – 28. maj

Afrejse: Margrethepladsen Aarhus

Pris : kr. 5.990 

Tillæg for enkeltværelse: kr. 700

Blæsten går frisk

Tidspunkt: 25. – 28. maj

Afrejse: Margrethepladsen Aarhus

Pris : kr. 5.990 

Tillæg for enkeltværelse: kr. 700

Dag 1 Verden venter

Med start i Aarhus kører bussen direkte til muslingebyen Løgstør. De blå muslinger fra Limfjorden er en delikatesse i dag, men sådan har det ikke altid været. Hvorfor det gik sådan, får vi styr på hos Karen Skovbøll på Kanalfogedens køkken.  Her kan vi smage muslinger, tilberedt på forskellige måder. Kan du ikke li´ muslinger?  Bare rolig: Frokosten er stedets lækre specialiteter: Fisk, charcutteri og ost – og de friske muslinger som en sidegevinst.

Vi er ikke færdige med Løgstør. I godt vejr sejler vi ud på Frederik 7. kanal, der blev gravet med håndkraft midt i 1800-tallet. I dårligt vejr holder vi os til en gennemgang af Limfjordsmuseet og Det Historiske Bådebyggeri, hvor frivillige restaurerer gamle skibe.

Findes der en vingård med udsigt over Limfjorden?

Ja, det gør der. Glenholm producerer rød-, hvid- og rosévine, likører og cognac. Vi får en rundvisning i marker og vineri, og heldigvis ender turen i baren, hvor vi smager 4 vine.

Så kører vi de få kilometer til Vitskøl kloster. Vi skal bo på et af Nordeuropas ældste klostre. Og mere end det: Vi får en unik oplevelse.

Vitskøl kloster er i dag indrettet til at uddanne og træne unge, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Det er eleverne, der vedligeholder kloster, driver gartneri, passer dyr – og laver mad til gæsterne.

Om aftenen serveres 2-retters menu i munkekælderen. Og mere end det: Forfatter Pia Grandjean Odderskov tager os med på et causeri over Limfjorden og dens digtere. Pia Grandjean Odderskov har en række historiske romaner og noveller bag sig, hun har været formand for Limfjordens Litteratur Samvirke, tog initiativ til litteraturfestivalen Ordkraft i Aalborg, og har boet nær Limfjorden det meste af sit liv. Hun er både foredragsholder, underviser og historienørd. Altså når hun selv skal sige det. Vi kan se frem til en spændende aften i riddersalen på Vitskøl kloster.

Dag 2 Hvor smiler fager den danske kyst

Efter morgenmaden kører bussen ad små veje til Waar Hovedgaard. Slottet blev bygget sidst i 1500-tallet, og havde 3 fløje, tårn, voldgrav og vindebro.

I 1977 købte familien Amager stedet, som efterhånden var temmelig forfalden. Det fortæller ejeren om på en rundvisning, der er en meget personlig beretning om at eje et gammelt slot, om spøgelser – og om forfatteren Knuth Becker, der ejede Waar i næsten 40 år. Knuth Becker modtog blandt andet Det Danske Akademis Store Pris for sit forfatterskab, der talte titler som Det daglige Brød og Verden Venter.

Så kører vi til Farsø. De næste par timer er vi i selskab med søskendeparret Johannes V. Jensen og Thit Jensen – og en omviser på museet over deres liv.

Johannes V. Jensen er en af kun 3 danskere, der har modtaget Nobels Litteraturpris. De mest kendte romaner er Kongens Fald og Den lange Rejse, men der var også novellerne Himmerlandshistorier, og sangtekster som Hvor smiler fager den danske kyst og – En sømand har sin enegang!

This Jensen var forfatter, foredragsholder og kvindesagsforkæmper. De to søskende havde et anstrengt forhold til hinanden, men det hører vi mere om under besøget. Og meget passende rundes det af med en frokost, inspireret af et digt af Johannes V. Jensen:

4 halve stykker, en øl og en snaps!

Dagen rummer endnu en af de helt store, danske forfattere. For når vi er kommet ned til Hvalpsund og har taget færgen over til Sundsøre, så holder vi kort tid efter på Jenle.

Jenle var Jeppe Aakjærs hjem, kendt viden om for Jenlefesterne, som Jeppe og hustruen Nanna initierede. Den dag i dag afholdes Jenlefesten hvert år i august for at holde liv i Jeppe Aakjærs ånd. Han var agitatoren, den indignerede, socialt indstillede taler, selv om mange sikkert nikker mest genkendende, når man opremser hans sange: Jeg er havren, Jens Vejmand, Jeg bærer med smil min byrde, Sneflokke kommer vrimlende, I sne står urt og busk i skjul, Ole sad på en knold og sang.

Vi hører om Jeppe Aakjærs liv, og tager en kaffepause, hvorunder der også er tid til en lille slentretur i terrænet ned mod Lovns Bredning.

Sidst på eftermiddagen kører vi over broen til Mors og indkvarteres på Sallingsund Færgekro, hvor der også er middag om aftenen.

Dag 3 Danmark nu blunder den lyse nat

Vi kører tværs over Mors og Thy til Agger, og færgemanden sætter os over til Thyborøn. Vi er nu ved Limfjordens munding ud i Nordsøen.

Og netop i Nordsøen, ud for den jyske vestkyst, fandt verdens største søslag sted den 31. maj og 1. juni 1916 under 1. verdenskrig. Mere end 240 krigsskibe var en del af denne styrkeprøve mellem engelske og tyske flådestyrker. Lokale ildsjæle har lavet en mindepark for Jyllandsslaget – som det kaldes – i Thyborøn. VI går en tur i klitterne mellem mindestenene.

Lidt derfra besøger vi Alfred Chr. Pedersens hus. Det siger ikke så meget, vel? Men hvis vi nu siger Sneglehuset? I over 25 år dekorerede Alfred Chr. Pedersen huset på Klitvej i Thyborøn med skaller og sneglehuse. I dag er det en seværdighed. Og vi skal ikke snydes.

Lemvig havn er et livligt sted. Der er flere forskellige cafeer og restauranter. Derfor vælger vi i dag at gøre frokosten valgfri. På egen hånd. Vi mødes senere ved museet, der ligger lige op ad havnen. Her koncentrerer vi os om Thøger Larsen. Hans mest kendte digte var ”Danmark nu blunder den lyse nat ” og ”Du danske sommer, jeg elsker dig”– knapt så kendt er det, at han var en ivrig amatørastronom.

En anden af Lemvigs kendte indbyggere var Henning Gantriis. Det var ham med tegneserien ”Livets gang i Lidenlund”. Ham stifter vi også bekendtskab med, inden vi forlader Lemvig.

Vi passerer Nørre Nissum og Oddesundbroen. Hvis der er tid, stopper vi ved bunkeren Regelbau, som nu bruges til kunstudstillinger. Men i hvert fald når vi frem til hotel Tambohus og indkvartering med kig mod Kås Bredning og Jegindø.

Middag på hotellet

Dag 4 

Vi kører gennem Thy ad hovedvejen til Thisted. På museum Thy ledes vi ind i mindestuen for J.P Jacobsen. Med romanerne Marie Grubbe og Niels Lyhne var han med til at indføre naturalismen i dansk litteratur. Men faktisk var hans store præstation at oversætte Darwins bøger til dansk. Det var J. P. Jacobsen, der gjorde danskerne bekendt med udviklingslæren.

Frokosten klarer vi også i den gamle købstad Thisted, og så går turen på nordsiden af Limfjorden, forbi fuglereservatet Vejlerne, vikingeruinen Aggersborg og byen Gjøl, som inspirerede Hans Kirk til romanen Fiskerne.

Nu dukker Aalborg op i det fjerne – den største by ved Limfjorden. Vi får fortællinger om Aalborgs historie, helt tilbage fra middelalderen og over industrialiseringen, der gav byen kendte cigarfabrikker, værfter, cementfabrikker og meget mere. Og vi oplever nutidens arealer ud mod Limfjorden, præget af boliger, koncerthuse og et Utzon-center for arkitektur.

Sidst på eftermiddagen kører vi direkte tilbage til udgangspunktet i Aarhus.

PRISEN INDEHOLDER

Indkvartering i delt dobbeltværelse 3 nætter

Måltider: 3 x middag, 3 x frokost

Al transport

Alle entreer

Guidede rundvisninger ifølge program

Rejseleder

IKKE INKLUDERET:

Drikkevarer

Personlige udgifter.