fbpx

CHATEAU DE DANEMARK

DAGSPROGRAM OG BESTILLING

Ikke et eneste ondt ord om vine fra Frankrig, Italien og Spanien. Og selvfølgelig er det da hyggeligt at besøge vingårde og nippe smagsprøver, når vi er på ferie under sydens sol.

Men det kan vi da også gøre herhjemme. I løbet af de sidste år er Danmark blevet et vinland. Vi er godkendt som EU-vinområde. Vi har fået udnævnt appellationer. Der er mere end 90 vin-producenter.

Så lad os lige tage temperaturen på Chateau de Danemark. Det gør vi med en 3 dages tour-de-force på tværs af det nye vinland. Jeg har fundet frem til 5 vingårde, som enten har været pionerer indenfor dansk vin eller er blandt trendsætterne i nutidens marked. Eller begge dele.

Og jeg har også skævet til beliggenheden. Derfor bringer turen os fra Sydfyn over Årø og Donssøerne til Karrebæksminde og Røsnæs.  Alt sammen naturskønne områder, der har særligt gode betingelser for at dyrke vin.

Et par stikord om, hvad der sker på turen:

Alle vinsmagninger er inkluderet i rejsens pris. Det samme er overnatninger, middage og frokoster. Det eneste, der er for egen regning, er drikkevarer til middagen. 

Og skulle du købe en flaske dansk vin undervejs, er der god plads i bussen. Der er maximalt 36 deltagere i en komfortabel 52-personers bus.

Turen udgår fra Høje Tåstrup.

Tidspunkt: 7. til 9. september

Afrejse: Høje Taastrup station.

Pris: 4.990 kr.

Tillæg for enkeltværelse: 600 kr. 

CHATEAU DE DANEMARK

Afrejse: Høje Tåstrup station.

7.-9. september 2022 | Pris: 4.990 kr. | Tillæg for enkeltværelse: 600 kr.

Dag 1 – En dansk appellation

Vi kører fra Høje Tåstrup klokken 9, og skynder os langsomt hen over Sjælland og Storebælt til det sydfynske. Skaarupøre var engang et af Danmarks bedste frugtområder. Det lune klima og de mange solskinstimer gjorde, at man kunne avle frugt af meget høj kvalitet. I dag er de fleste frugtplantager nedlagt.

Til gengæld har Bente Rasmussen og Carsten Andersen slået sig ned som økologiske vinbønder. Med egne ord har de – over de sidste 16 år – realiseret drømmen om en atmosfære med ro og harmoni og ikke mindst vin.

– Vi lever et liv, hvor vi skynder os langsomt, siger de selv. Og de fortæller om deres passion under en rundvisning med 3 smagsprøver fra deres vine. Og fordi vi skynder os langsomt, tager vi frokosten hos dem: En fynsk tallerken med produkter fra lokale, sydfynske producenter.

Om eftermiddagen besøger vi Danmarks eneste appellation, og samtidigt den mest præmierede    vingård, Skærsøgård, der ligger ved Donssøerne lidt nord for Kolding.

Indehaveren, Sven Moesgaard, bruger ordet arkæologisk materiale, når han skæver til de første presseomtaler af sin vingård. Han var nemlig en af kun to vinavlere, der blev godkendt til at sælge dansk vin. Det skete i 2002.

Så det er en erfaren herre, der tager imod. Vin fra Skærsøgård har vundet 126 danske og 115 internationale priser, og sortimentet er ikke blot rød-, rosé- og hvidvine, men også hedvine, brandy og likører.

En ting er sikkert: Det bliver et par hyggelige timer, inden vi tager afsked med Sven og kører til Tyrstrup kro for indkvartering og middag om aftenen.

Måltider: Frokost, middag.

Dag 2 – Flammkuchen og vin på Årø

En kort køretur bringer os syd om Haderslev til Årøsund og færgen til lille, hyggelige Årø.

Jakob Lei er ingeniør, og vil sikkert godt fortælle om, hvordan det er at skifte til at blive vinbonde. Han tog nemlig springet for nogle år siden, og overtog vingården på Årø.

Vingårdens klassiker er flammkuchen – den tynde pizza med creme fraiche og løg. Det er en yndet specialitet i Alsace. Her nyder vi den på Årø, og de bærer friske pizzaer ind fra ovnen, indtil vi er mætte. Samtidigt smager vi på 5 vine fra vingården, der har mere end 15 år på kontoen.

Måske er der tid til en kort strække-ben-tur på øen, inden vi mødes ved færgen, som på 7 minutter sejler os ind til Årøsund, hvor bussen venter og kører os til Nyborg. Vi skal overnatte på det ikoniske Nyborg Strand, der ligger lige ned til Storebælt. Middag på hotellet.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Dag 3 – Amarone og Napa Valley

Vi tager motorvejen over Storebælt – mest fordi det er svært at finde på alternative ruter. Men så drejer vi også fra ved Korsør og kører via Skælskør til Karrebæksminde. Helt ud mod Smålandsfarvandet, for enden af en blind vej, finder vi Vesterhave Vingård.

Vinmarkerne går helt ned mod havet, og der bruges siv til tørring af druerne. Vingården har været kåret som Danmarks bedste

Og endnu engang: En spændende historie om at vælge vejen som vinbonde. Dette sted begyndte som æbleplantage, men den gode jordbund var oplagt til at prøve sig med vin. Og det er gået fremragende for vinbonden Jesper Rye Jensen. 

Først er vi på guidet rundvisning i vin- og æbleplantagen. Bagefter besøger vi vinkælderen, og vineriet, hvor vi smager 4 forskellige vine, blandt andet rødvin fremstillet efter Amarone-metoden.

Vi runder det hele af med en let tapas-frokost.

Nu kører vi mod nord, indtil vi rammer Kalundborg og Sjællands vestligste punkt: Røsnæs. Der er en grund til, at man kalder området for Danmarks Napa Valley. Der ligger flere vingårde her, og vi besøger Danmarks største – i areal. 

Hos Dyrehøj Vingård går vi gennem vinmarken, der ligger på sydvendte skråninger med udsigt over Kalundborg fjord og Storebælt. Det er et imponerende syn – men det er også fascinerende at høre om, hvordan man tilrettelægger årets gang, når der er 30.000 vinstokke, der skal beskæres. Vinmageren hos Dyrehøj er for øvrigt hentet i New Zealand

Ved endestationen smager vi udvalgte vine eller likører. 

Og så? Hjemad. Vi har været på tour-de-force tværs over Danmark, og vender tilbage til udgangspunktet.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

DET FÅR DU FOR PRISEN 

Indkvartering i delt dobbeltværelse 2 nætter

Måltider: 3 x middag, 3 x frokost

5 x vinsmagning

Al transport

Guidede rundvisninger ifølge program

Rejseleder

IKKE INKLUDERET:

Drikkevarer

Personlige udgifter.