CHATEAU DE DANEMARK 27.-29. juli 2021.
CHATEAU DE DANEMARK
Tidspunkt: d. 27. – 29. juli 2021
Afrejse: Musikhuset, Aarhus. Tilslutning på Vejle banegård.
Pris: 5.150 kr
Tillæg for enkeltværelse: 500 kr.
Dagsprogram
Dag 1 – Alsacisk pizza på Årø
I ro og mag ruller vi ud fra Aarhus, og med en kaffepause undervejs er vi i Haderslev midt på dagen.
Med fjordbåden Helene stævner vi ud gennem den 12 km lange, smalle og bugtede Haderslev fjord, og vi kan se samspillet mellem vand og land fra skibets sæder eller fra rælingen. Klokken 13:40 lægger vi til på Lillebæltets perle, Årø, og går 900 meter i samlet trop til Årø Vingård
Her er frokosten klar – og ja, den er sen, men det var jo derfor vi tog en kaffepause undervejs.
Vingårdens klassiker er flammkuchen – den tynde pizza med creme fraiche og løg. Det er en yndet specialitet i Alsace. Her nyder vi den på Årø, og de bærer friske pizzaer ind fra ovnen, indtil vi er mætte. Samtidigt smager vi på 5 vine fra vingården, der har mere end 15 år på kontoen. Vinbonden Jakob Lei er ingeniør, og vil sikkert godt fortælle om, hvordan det er at skifte til at blive vinbonde.
Ud på eftermiddagen ser vi hans vinmarker – og fortsætter ud på en times rundtur på øen til fods. Nu trænger vi nemlig til at strække ben. Vi slutter nede ved færgen, som på 7 minutter sejler os ind til Årøsund, hvor bussen venter og kører os til Haderslev.
Overnatning og middag på hotel Norden, lige midt i den charmerende domkirkeby.
Måltider: Frokost, middag.
Dag 2 – Dansk appellation og kaviar
Om formiddagen besøger vi Danmarks mest præmierede vingård, Skærsøgård, der ligger ved Donssøerne lidt nord for Kolding.
Indehaveren, Sven Moesgaard, bruger ordet arkæologisk materiale, når han skæver til de første presseomtaler af sin vingård. Han var nemlig en af kun to vinavlere, der blev godkendt til at sælge dansk vin. Det skete i 2002. Så det er en erfaren herre, der tager imod. Vin fra Skærsøgård har vundet 126 danske og 115 internationale priser, og sortimentet er ikke blot rød-, rosé- og hvidvine, men også hedvine, brandy og likører.
Efter nogle hyggelige timer – og en frokost – tager vi afsked med Sven og stikker tværs over Fyn. Ikke ad motorvejen – vi tager den gamle hovedvej og kører nord om Odense, for så kan vi passere Nordeuropas største drejebro ved Odense fjord og fortsætte til Kerteminde. I landsbyen Bovense drejer vi ind til højre – og møder igen en familie, der ad sjove og spændende omveje – for eksempel Michelin-restauranter og Chateau de Caix i Frankrig – er endt med at lave vin. I dette tilfælde lader jeg Helle og Jacob Stokkebye fortælle historien selv.
De har faktisk en passion mere: Kaviar. Derfor samarbejder de med verdens ældste producent og importerer kaviar fra stør, der er vokset op i store, naturlige søer i Slesvig-Holsten.
Vores besøg hos By Stokkebye indeholder derfor både smagning af deres egen mousserende vin og 2 slags kaviar.
Dagen slutter med en kort transfer til Nyborg. Vi skal overnatte på det ikoniske Nyborg Strand, der ligger lige ned til Storebælt. Middag på hotellet.
Måltider: Morgenmad, frokost, middag.
Dag 3 – Amarone og Nappa Valley
Vi tager motorvejen over Storebælt – mest fordi det er svært at finde på alternative ruter. Men så drejer vi også fra ved Korsør og kører via Skælskør til Karrebæksminde. Helt ud mod Smålandsfarvandet, for enden af en blind vej, finder vi Vesterhave Vingård.
Vinmarkerne går helt ned mod havet, og der bruges siv til tørring af druerne. Vingården har været kåret som Danmarks bedste
Og endnu engang: En spændende historie om at vælge vejen som vinbonde. Dette sted begyndte som æbleplantage, men den gode jordbund var oplagt til at prøve sig med vin. Og det er gået fremragende for vinbonden Jesper Rye Jensen.
Først er vi på guidet rundvisning i vin- og æbleplantagen. Bagefter besøger vi vinkælderen, og vineriet, hvor vi smager 4 forskellige vine, blandt andet rødvin fremstillet efter Amarone-metoden.
Vi runder det hele af med en let tapas-frokost.
Nu kører vi mod nord, indtil vi rammer Kalundborg og Sjællands vestligste punkt: Røsnæs. Der er en grund til, at man kalder området for Danmarks Nappa Valley. Der ligger flere vingårde her, og vi besøger Danmarks største – i areal.
Hos Dyrehøj Vingård går vi gennem vinmarken, der ligger på sydvendte skråninger med udsigt over Kalundborg fjord og Storebælt. Det er et imponerende syn – men det er også fascinerende at høre om, hvordan man tilrettelægger årets gang, når der er 30.000 vinstokke, der skal beskæres. Vinmageren hos Dyrehøj er for øvrigt hentet i New Zealand
Ved endestationen smager vi udvalgte vine eller likører.
Og så? Hjemad. Vi har været på tour-de-force tværs over Danmark, og vender tilbage til udgangspunktet. Med to stop ved Korsør og Vejle banegård er vi tilbage i Aarhus midt på aftenen.
Måltider: Morgenmad, frokost, middag.
DET FÅR DU FOR PRISEN
Indkvartering i delt dobbeltværelse 2 nætter
Måltider: 3 x middag, 3 x frokost
5 x vinsmagning
Al transport
Sejltur på Haderslev fjord
Guidede rundvisninger ifølge program
Rejseleder
IKKE INKLUDERET:
Drikkevarer
Personlige udgifter.