fbpx

LANGS DEN JYSKE VESTKYST

DAGSPROGRAM OG BESTILLING

Mennesket ved havet Esbjerg - Den jyske vestkyst og Vestjylland

Mennesket ved havet Esbjerg

Med museerne Tirpitz og Flugt

Vi tror måske, vestkysten er en udkant? Den er jo langt væk fra alting.

Så kan vi godt tro om igen. Den jyske vestkyst er et minefelt af gode historier om virkelyst, kombineret med den dramatik, Vesterhavet altid har skabt. Derfor er det sin sag at sætte en bustur på 4 dage langs kysten sammen. For mulighederne er mange!

Men ét er sikkert. De unikke museer Tirpitz, Flugt og St. George skal indgå.  De er ganske enkelt i verdensklasse, og med til at tegne et klart billede af den jyske vestkyst.

Og a propos billeder: Kunsten har slået sine folder i Vestjylland. Vi hører om Nymindegab-malerne og stifter bekendtskab med den fabulerende illustrator Otto Frello.

Et særligt ord om frokosterne: En stemningsfuld herregård. Danmarks eneste Kejserligt Priviligerede spisested – med den sigende navn von Lügenhals. En gammel kro et stenkast fra havet. Og en café på pæle. Disse 4 måltider skal nok være med til at sætte stemningen.

Dramatiske strandinger

I Esbjerg ser vi De 4 Hvide Mænd og hører om byens transformation fra fiskerby. I Hvide Sande får vi sjove anekdoter knyttet til den lokale øl. Og i Ringkøbing plukker vi i byens ældgamle historie på en byvandring, inden Museum St. George i Thorsminde fortæller om dramatiske strandinger, som altid har været en del af tilværelsen langs Vesterhavet.

Alle måltider og alle entreer er selvfølgelig inkluderet i rejsens pris.

Læs det fuldstændige dagsprogram til højre.

21. – 24. august 2023

Afrejse: Høje Taastrup station

Pris:  7.900 kr.

Tillæg for enkeltværelse: 1.000 kr.

Langs den jyske vestkyst

Afrejse: Høje Tåstrup station, opsamling på Sjælland og Fyn

21. – 24. august 2023 | Pris: 7.900 kr. | Tillæg for enkeltværelse: 1.000 kr. 

Dag 1 – Til Tirpitz og Esbjerg

Der er afgang fra Høje Tåstrup station, mandag den 21. august kl. 09:00.

Med et enkelt, kort stop kører vi tværs over Sjælland og Fyn, og frokosten bliver i kælderen under herregården Sønderskov ved Brørup i Jylland. Gourmet-restauranten Herregårdskælderen har hvidkalkede hvælvinger, original gulvbelægning fra 1614 og knitrende ild i den gamle bageovn.

Frokosten er 3 små retter efter kokkens valg, og det kan vi roligt sige ja til, for restauranten lægger vægt på gastronomi, og råvarerne kommer fra lokale producenter, fra herregårdens egen folkehave eller fra naturen omkring.

Turen går nu i en bue uden om Esbjerg til Blåvand og museet Tirpitz, der ligger under sandet i plantagen tæt på havet. Selv adgangen til museet er unik: Man går langs bunkeren Tirpitz og dykker så via en gang mellem glasfacader ned i undergrunden til 4 store udstillinger.

Museet er tegnet af Bjarke Ingels Group, og knyttet til det bunkeranlæg, tyskerne begyndte at anlægge i 1944 som et led i forsvaret mod vest. Efter en introduktion til Tirpitz har vi tid på egen hånd med de udleverede head-set.

Sidst på eftermiddagen indkvarteres vi på hotel Britannia, som ligger på torvet i Esbjerg.

Om aftenen serveres en 3-retters menu i hotellets restaurant.

Måltider: Frokost og middag.

Dag 2 – Museum Flugt og Otto Frello

Når vi nu er i Esbjerg, så skal vi lige sniffe til historien om Danmarks nyeste købstad.

En lokal guide tager med os på en tur – i bussen – gennem byen, hvor vi får indtryk af den forvandling, der er sket. Engang var Esbjerg landets store fiskerihavn, og er det måske stadig i manges bevidsthed. Men byen har omstillet sig, og er i dag centrum for energisektoren i Danmark.

Derpå kører vi den korte afstand til Varde. Vi stiger af bussen og går mod bymidten. Et par facader slår os med forundring. Er det fantasiens verden, vi er kommet til?

Men det er maleren og illustratoren Otto Frellos fabulerende verden, vi ser. Den udfoldes især på museet ved siden af de sjove facader. Vi får tid til en munter gennemgang af hans værker. SOtto Frello boede det meste af sit liv i København, men var født lige udenfor Varde.

I det hele taget har kunst og kultur fået gode betingelser i Varde, især takket være en fond, stiftet af ejendomsmægler Poul Erik Bech. Han er vokset op i Varde. Vi får en kort fortælling om dette i kunsthaven, hvor små rumdelinger omkring en blodbøg har skabt et særligt byrum.

Og lige ved siden af kunsthaven ligger restaurant von Lügenhals. Restauranten har en utrolig historie bag sig, stort set alle kendte navne fra Danmarkshistorien har besøgt stedet, siden det blev skabt lige efter Trediveårskrigen, og historien oprulles på menukortet, der ….nå nej, læs lige restaurantens navn igen. Men maden er rigtig god, og vi får stedets Christian 4.-planke som frokost!

Efter frokosten kører vi til Oksbøl. Efter 2. verdenskrig endte 35.000 civile tyskere på flugt i Danmark. De blev interneret i en lejr nær ved Varde. Senere er lejrens bygninger og kirkegård blevet museum, og i 2022 siden slog et splinternyt museum dørene op: Verdens første museum for flygtningehistorier.

Huset er tegnet af Bjarke Ingels Group, og kombinerer det oprindelige museum i gamle barakker med en ny udstilling i topklasse. Her gennemgås historien om flygtninge – for Danmarks vedkommende er den bygget op over fortællinger fra flygtninge fra Tyskland, Chile, Vietnam, Palæstina og flere andre lande.

Efter en kort introduktion sluses vi ind på udstillingen i grupper på 15 personer. Og ligesom ved Tirpitz udleveres der head-set, så man går rundt på egen hånd. Sidst på eftermiddagen vender vi tilbage til Varde og hotel Arnbjerg Pavillonen. Middag på hotellet.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag


Dag 3 – Flere malere, øl og et fyrtårn

I dag kører vi på den smalle tange Holmsland klit, vest om Ringkøbing fjord.

Men inden vi når frem til tangen, standser vi i Nymindegab. I 1878 kom den unge maler Lauritz Tuxen hertil og fandt et uspoleret landskab og en rigdom af motiver. Siden voksede en markant kunstnerkoloni op, før Skagensmalerne blev moderne. Vi besigtiger motiverne – både i landskabet og på kunstmuseets vægge, og slutter af med frokost på kroen, som dengang var base for mange malere.

Hvide Sande er mere end en krimiserie på nutidigt fjernsyn. Byen skød op omkring et sluseanlæg i 1930´erne, og er i dag en af Danmarks største fiskerihavne. Alligevel er fiskeriet ikke, hvad det engang var, og det gamle auktionshus er i dag mikrobryggeri. Så her skal vi ind!

Niels Sangill er vokset op i Hvide Sande, og efter et ”udlandseventyr” længere oppe i Vestjylland, hvor han byggede et gårdbryggeri op, vendte han tilbage til fødebyen i 2017 og åbnede Hvide Sande bryghus i det tidligere auktionslokale.

Vi får historien serveret – sammen med smagsprøver på bryghusets øl, der bærer sjove navne som ”æbleskrog” og ”andejagt”. Det hele krydres med strandingshistorier fra og om Hvide Sande – og det er bestemt ikke kedeligt.

Turen fortsætter langs Holmsland klit til Ringkøbing – og minsandten om ikke vores guide fra bryghuset, Mette Stengaard Andersen, følger med. Hun er en rigtig god fortæller, og tager os nu med på en vandring gennem sin by, der både har huset købmænd, originaler og fantaster.

Ringkøbing er en gammel by med en hyggelig kerne omkring torvet. Efter turen indkvarteres vi på hotel Fjordgården, som ligger lige midt mellem bymidten og Ringkøbing fjord.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Dag 4 – Den farlige kyst – en skøn park

Vi kører mod nord, og søger ud langs kysten igen. Langs Nissum fjord finder vi fiskerbyen Thorsminde. Her ligger strandingsmuseet St. George, der for få år siden blev totalt renoveret og i dag fortæller en levende historie om dramaer, tragedier, kærlighed og heltemod. Hovedvægten på museet er fortællingen om de to engelske linjeskibe St. George og Defence, der strandede juleaftensmorgen 1811 ud for Thorsminde. 

På den anden side af Nr. Nissum fjord finder vi Flamingo haven. I 1983 købte den lokale Knud Christensen en stor grund. Hans eneste krav til mægleren var, at den skulle ligge så langt ude, at kragerne aldrig nåede dertil. I dag er det en naturpark på 60.000 kvm. Og han vil hellere kaldes Flamingo Knud. Så det gør vi. Historien om hans have er fornøjelig og skøn. Og tilmed serveres dagens frokost for os i Flamingo Naturpark.

 Midt på eftermiddagen bryder vi op og kører tilbage til udgangspunktet i Høje Taastrup

Måltider: Morgenmad, frokost.

PRISEN INDEHOLDER

Indkvartering i delt dobbeltværelse 3 nætter

Måltider: 3 x middag, 4 x frokost 

Al transport

Alle entreer

Guidede rundvisninger ifølge program

Rejseleder

IKKE INKLUDERET:

Drikkevarer

Personlige udgifter