fbpx

LANGS DEN JYSKE VESTKYST

DAGSPROGRAM OG BESTILLING

Vi kører til Jyllands vestligste punkt – fyrtårnet i Blåvandshuk

“Vestjyllaj for Tjøvvenhavnere”

Vi tror måske, den jyske vestkyst er en udkant? Den er jo langt væk fra alting.

Så kan vi godt tro om igen. Den jyske vestkyst er et minefelt af gode historier om virkelyst, kombineret med den dramatik, Vesterhavet altid har skabt. Derfor er det sin sag at sætte en bustur på 4 dage langs kysten sammen. For mulighederne er mange!

Og ja, bare for en ordens skyld: “Vestjylland for københavnere” har afrejse fra hovedstaden. Men man kan godt stige på i Korsør, Odense eller Kolding. Det er der ingen ben i.

Jeg har valgt, at den første dag bruges til at få indtryk af Danmarks nyeste museum: FLUGT. Næste dag går vi på opdagelse i det nye museum Tirpitz, tegnet af Bjarke Ingels Group og bygget ind i klitterne ved Blåvand. I nærheden står muldyr-bunkers, som var en del af fredsskulpturen ”Linjen-Lyset” i 1995.

Fra syd mod nord

Ruten går vest om Ringkøbing fjord. Vi skyller halsen og får serveret strandingshistorier på mikro-bryggeriet i Hvide Sande. Hvornår har du sidst været på rundtur i Ringkøbing? Nej, vel. Men byen kan føre sine købstadsrettigheder tilbage til 1443, og vi hører om byens historie på en guidet byvandring. I Thorsminde fortæller Museum St. George om dramatiske strandinger, som altid har været en del af tilværelsen langs Vesterhavet.

Bovbjerg fyr

På Bovbjerg Fyr er der dækket op til frokost, og vi ser, hvordan man skaber et unikt sted ved hjælp af frivillige. Dagen slutter med indkvartering på herregården Nørre Vosborg, der rummer en meget velbeskrevet historie, og i dag er hotel. Her venter en 3-retters menu samt et overdådigt morgenbord, baseret på lokale råvarer.

Nørre Vosborg med haven

Vi har en overnatning på Nørre Vosborg herregård

På fjerdedagen kører vi til enden af Harboøre Tange. Her finder vi fiskerbyen Thyborøn, hvor vi går en tur i skulpturparken, der er lavet i sand og marehalm til minde om verdenshistoriens største søslag, som fandt sted ud for Thyborøn i 1916. På vej tilbage besøger vi Vestjyllands eget folkeuniversitet, inden kursen sættes mod Aarhus og færgen til Odden.

Læs det fuldstændige dagsprogram til højre.

Nye datoer for 2023 kommer snart

Afrejse fra Høje Taastrup station

Pris:  Afventer

Tillæg for enkeltværelse: Afventer

Langs den jyske vestkyst

Afrejse: Høje Tåstrup station, opsamling på Sjælland og Fyn

Nye datoer 2023 kommer snart | Pris: Afventer | Tillæg for enkeltværelse: Afventer 

Dag 1 – Til den jyske vestkyst

I ro og mag kører vi tværs gennem landet. Vi tager os tid til et par stop undervejs, blandt andet for frokost. Men når vi kommer til det vestjyske, lægger vi straks ud med det nyeste af det nye: Museet FLUGT.

Verdens første museum for flygtningehistorier åbner i begyndelsen af juli. Det er tegnet af Bjarke Ingels Group, og ligger i Oksbøl, hvor den store lejr for tyske flygtninge efter 2. verdenskrig lå. Man kan stadig se rester af lejren, der husede 35.000 mennesker. Det nye museum viser, hvad det vil sige at være flygtning, med stærke udstillinger og personlige historier.

Fra Oksbøl kører vi til Esbjerg. Engang var det landets store fiskerihavn – og er det måske stadig i manges bevidsthed. Men byen har omstillet sig, og er i dag centrum for energisektoren i Danmark.

Vi indkvarteres på det hyggelige hotel Britannia, der ligger på torvet i Esbjerg, og nyder en 3-retters middag om aftenen. 

Måltider: Frokost og middag.

Dag 2 – Fra Blåvand til Holmsland

Under sandet ved Blåvand findes en helt ny attraktion: Museet Tirpitz, tegnet af BIG, Bjarke Ingels Group. Tirpitz regnes for en attraktion i verdensklasse. Det besøger vi om formiddagen, hvor vi også lægger vejen forbi Danmarks vestligste punkt, Blåvand. Fyrtårnet blinker stadig hvert 20. sekund, og på stranden ligger muldyr bunkers – et kunstværk skabt i forbindelse med 45 året for befrielsen i 1995. 

En café i første række – direkte ud mod havet. Dem er der ikke mange af i landet, hvis nogen overhovedet. Bortset fra dén ved Henne Strand. Her tager vi dagens frokost (inkluderet).

Hvide Sande er mere end en krimiserie på nutidigt fjernsyn. Byen skød op omkring et sluseanlæg i1930´erne, og er i dag en af Danmarks største fiskerihavne. Alligevel er fiskeriet ikke, hvad det engang var, og det gamle auktionshus er i dag mikrobryggeri. Så her skal vi ind!

Niels Sangill er vokset op i Hvide Sande, og efter et ”udlandseventyr” længere oppe i Vestjylland, hvor han byggede et gårdbryggeri op, vendte han tilbage til fødebyen i 2017 og åbnede Hvide Sande bryghus i det tidligere auktionslokale.

Vi får historien serveret – sammen med smagsprøver på bryghusets øl, der bærer sjove navne som ”æbleskrog” og ”andejagt”. Det hele krydres med strandingshistorier fra og om Hvide Sande – og det er bestemt ikke kedeligt.

Turen fortsætter langs Holmsland klit til Ringkøbing – og minsandten om ikke vores guide fra bryghuset, Mette Stengaard Andersen, følger med. Hun er en rigtig god fortæller, og tager os nu med på en vandring gennem sin by, der både har huset købmænd, originaler og fantaster.

Ringkøbing er en gammel by med en hyggelig kerne omkring torvet. Efter turen indkvarteres vi på hotel Fjordgården, som ligger lige midt mellem bymidten og Ringkøbing fjord.

 Middag på hotellet. For dem, der har lyst, er der om aftenen en sjov mulighed for at opleve Ringkøbing i selskab med byens vægtere.

 Måltider: Morgenmad, frokost, middag


Dag 3 – Et fyrtårn og et herregårdshotel

Vi kører mod nord, og søger ud langs kysten igen. Langs Nissum fjord finder vi fiskerbyen Thorsminde. Her ligger strandingsmuseet St. George, der for få år siden blev totalt renoveret og i dag fortæller en levende historie om dramaer, tragedier, kærlighed og heltemod. Hovedvægten på museet er fortællingen om de to engelske linjeskibe St. George og Defence, der strandede juleaftensmorgen 1811 ud for Thorsminde. 

På Bovbjerg Fyr tager fyrmoster imod med frokost og en fortælling om, hvordan det lykkes at drive et sted ved frivillig arbejdskraft. Om eftermiddagen besøger vi en lille virksomhed, der er Danmarks eneste af sin slags. Så har vi fortjent indkvartering på Nørre Vosborg, en herregård, der er lavet til hotel. Der er en 2-retters menu i restauranten om aftenen.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Dag 4 – Snegle og omvendte fiskekuttere

Efter en spændende morgenmad, baseret på lokale råvarer, begynder vi dagen med at køre ud for enden af Harboøre Tange. Her finder vi fiskerbyen Thyborøn. Limfjorden løber ud i Vesterhavet, og i klitterne ser vi mindeparken for verdenshistoriens største søslag i 1916. Sneglehuset er en af landets mest særprægede udsmykninger. Det må vi forbi og se, inden vi bænkes til frokost i nogle omvendte fiskekuttere. Bare rolig – bag den unikke indretning gemmer restaurant Mallemukken sig.

Om eftermiddagen kan vi nå en rundvisning på folkeuniversitetscentret Skærum Mølle, inden bussen bringer os tværs over Jylland til Sjælland. Hvis der er tid, tager vi et stop lige uden for Herning ved et sted, der har en overvældende koncentration af kunst.

Måltider: Morgenmad, frokost.

PRISEN INDEHOLDER

Indkvartering i delt dobbeltværelse 3 nætter

Måltider: 3 x middag, 4 x frokost 

Al transport

Alle entreer

Guidede rundvisninger ifølge program

Rejseleder

IKKE INKLUDERET:

Drikkevarer

Personlige udgifter