VESTJYLLAJ FOR TJØVVENHAVNERE

Langs den jyske vestkyst.

Vi tror måske, den jyske vestkyst er en udkant? Den er jo langt væk fra alting.

Så kan vi godt tro om igen. Den jyske vestkyst er et minefelt af gode historier om virkelyst, kombineret med den dramatik, Vesterhavet altid har skabt. Derfor er det sin sag at sætte en bustur på 4 dage langs kysten sammen. For mulighederne er mange!

Og ja, bare for en ordens skyld: “Vestjylland for københavnere” har afrejse fra hovedstaden. Men man kan godt stige på i Korsør, Odense eller Kolding. Det er der ingen ben i.

Jeg har valgt, at den første dag bruges til at få indtryk af Danmarks nyeste købstad: Esbjerg. Næste dag går vi på opdagelse i det nye museum Tirpitz, tegnet af Bjarke Ingels Group og bygget ind i klitterne ved Blåvand. I nærheden står muldyr-bunkers, som var en del af fredsskulpturen ”Linjen-Lyset” i 1995.

Fra syd mod nord

Ruten går øst om Ringkøbing fjord. I Skjern møder vi en mand, der måske overrasker os, fordi vi troede, han befandt sig et andet sted. Vi skyller halsen på whisky-brænderiet i Stauning, hvor vi desuden tager en pause på den hyggelige, lille havn. Et af nutidens største danske industri-eventyr er vindmøllen. Udviklingen begyndte i Lem, lige udenfor Ringkøbing, og bussen slår et sving omkring byen. En lang dag slutter med indkvartering og middag på hotel Ringkøbing, der ligger på byens hyggelige torv.

Hvornår har du sidst været på rundtur i Ringkøbing? Nej, vel. Men byen kan føre sine købstadsrettigheder tilbage til 1443, og vi hører om byens historie på en guidet byvandring. I Thorsminde fortæller Museum St. George om dramatiske strandinger, som altid har været en del af tilværelsen langs Vesterhavet.

På Bovbjerg Fyr er der dækket op til frokost, og vi ser, hvordan man skaber et unikt sted ved hjælp af frivillige. Dagen slutter med indkvartering på herregården Nørre Vosborg, der rummer en meget velbeskrevet historie, og i dag er hotel. Her venter en 3-retters menu samt et overdådigt morgenbord, baseret på lokale råvarer.

På fjerdedagen kører vi til enden af Harboøre Tange. Her finder vi fiskerbyen Thyborøn, hvor vi går en tur i skulpturparken, der er lavet i sand og marehalm til mine om verdenshistoriens største søslag, som fandt sted ud for Thyborøn i 1916. På vej tilbage besøger vi Vestjyllands eget folkeuniversitet, inden kursen sættes mod Aarhus og færgen til Odden.

Tidspunkt:   d. 16. – 19. august 2021

Afrejse fra Høje Taastrup station.

Pris:  6.450 kr.

Tillæg for enkeltværelse: 900 kr.

Vestjyllaj for tjøvvenhavnere

Tidspunkt:   d. 16. – 19. august 2021

Afrejse fra Høje Taastrup station.

Pris:  6.450 kr.

Tillæg for enkeltværelse: 900 kr.

Dagsprogram

Dag 1 – Til den jyske vestkyst

I ro og mag kører vi tværs gennem landet. Vi tager os tid til et par stop undervejs, blandt andet for frokost i Skibelund Krat. Det passer fint med, at vi kan aflægge besøg på museet for Paul La Cour i Vejen. Han var Danmarks Edison, en opfinder, der var banebrydende med vindmøller, strøm – og mere endnu. Midt på eftermiddagen er vi i Danmarks nyeste købstad: Esbjerg. 

En lokal guide tager med os på en tur gennem byen, hvor I får indtryk af den forvandling, der er sket. Engang var Esbjerg landets store fiskerihavn – og er det måske stadig i manges bevidsthed. Men byen har omstillet sig, og er i dag centrum for energisektoren i Danmark.

Turen slutter lige i hjertet af Esbjerg, hvor vi indkvarteres på det hyggelige hotel Britannia, og nyder en 3-retters middag om aftenen.

Måltider: Frokost og middag.

Dag 2 – Fyrtårnet og folkeuniversitetet

Under sandet ved Blåvand findes en helt ny attraktion: Museet Tirpitz, tegnet af BIG, Bjarke Ingels Group. Tirpitz regnes for en attraktion i verdensklasse. Det besøger vi om formiddagen, hvor vi også lægger vejen forbi Danmarks vestligste punkt, Blåvand. Fyrtårnet blinker stadig hvert 20. sekund, og på stranden ligger muldyr bunkers – et kunstværk skabt i forbindelse med 45 året for befrielsen i 1995.

Frokosten bliver i Blåvand, hvorefter vi kører forbi Oksbøl og Nymindegab – ud på Holmsland, tangen der går vest for Ringkøbing fjord. Vi passerer Hvide Sande, og efter Stadil fjord drejer vi ind i landet, forbi Tvinds bolsjefarvede vindmølle til Vemb.

Sidst på eftermiddagen kan vi nå en rundvisning på folkeuniversitetscentret Skærum Mølle.

Så har vi fortjent indkvartering på Nørre Vosborg, en herregård, der er lavet til hotel. Der er en 3-retters menu i restauranten om aftenen.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Dag 3 – Tangen og fyret

Efter en spændende morgenmad, baseret på lokale råvarer, begynder vi dagen med at køre ud for enden af Harboøre Tange. Her finder vi fiskerbyen Thyborøn. Limfjorden løber ud i Vesterhavet, og i klitterne ser vi mindeparken for verdenshistoriens største søslag i 1916. Vi kommer forbi Bovbjerg Fyr, hvor fyrmoster tager imod med frokost og en fortælling om, hvordan det lykkes at drive et sted ved frivillig arbejdskraft. Om eftermiddagen besøger vi en lille virksomhed, der er Danmarks eneste af sin slags. Så kører vi vest om Nissum fjord, og kommer til endnu en fiskerby: Thorsminde.

Her ligger strandingsmuseet St. George, der for få år siden blev totalt renoveret og i dag fortæller en levende historie om dramaer, tragedier, kærlighed og heltemod. Hovedvægten på museet er fortællingen om de to engelske linjeskibe St. George og Defence, der strandede juleaftensmorgen 1811 ud for Thorsminde.

Vi kører langs kysten til Ringkøbing, og midt på det hyggelige torv ligger hotel Ringkøbing, hvor vi indkvarterer os og spiser aftenens middag.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Dag 4 – Vindmøller og whisky

Købstaden Ringkøbings historie går helt tilbage til 1300-tallet. De gamle bygninger og brostenslagte gader er bevis på byens rolle som administrativt center langs vestkysten af Danmark. Vi begynder dagen med en byvandring.

Et af de største industri-eventyr i Danmark er opstået her på egnen: Vindmøller!

Lokale smede var de første pionerer i den udvikling, der i dag betyder, at Danmark er et foregangsland indenfor vindenergi. Vestas begyndte for eksempel som en smedevirksomhed i byen Lem, og det er ikke uden grund, Lem i dag kaldes ”Smedenes By”. 

Det hører vi om på vej ud af Ringkøbing.

Ruten fortsætter over Skjern enge og Skjern by, og frokosten bliver på den lille havn i Stauning. Herfra er der kun få kilometer til (endnu) en af vestkystens gode historier: En broget skare – deres egne ord – på ni mand begyndte at fremstille whisky i 2005. Med hjælpe af en række Georg Gearløs opfindelser – deres egne ord igen – udvikledes produktionen gradvist, og i dag er Stauning Whisky anerkendt for sin røgede whisky, der for eksempel serveres på Noma.

Vi får en forklaring og en smagsprøve. Så indtager vi vores pladser i bussen, der bringer os tværs over Jylland – måske med et enkelt stop – til færgelejet i Aarhus og Molslinjens afgang til Odden.

Måltider: Morgenmad, frokost

PRISEN INDEHOLDER

Indkvartering i delt dobbeltværelse 2 nætter

Måltider som anført

Al transport

Alle entreer

IKKE INKLUDERET:

Drikkevarer

Personlige udgifter.