fbpx

Djurslands skjulte skatte

Se program

2 dage bagom de kendte steder

Den jyske næse er meget mere end sommerlande, safariparker og sommerhuse.

Djurslands fede jorde tiltrak adel og rige borgere, derfor er der mange slotte, herregårde og godser i landsdelen. Forfatteren Henrik Pontoppidan, der selv var fra Randers, kaldte i 1887 Djursland for ”Herregårdenes Paradis, for de ligger så tætte som musereder i en hvedemark!”

I forrige århundrede afvandede man det store område midt på Djursland: Kolindsund. Hvis man i dag gendannede sundet, ville vi stå med Jyllands største sø på Djursland. Og der er rent faktisk tanker om at gøre det.

Sphagnum – og maskiner

Sig Pindstrup – og mange tænker straks på en tur i havecenter!

Et af de spændende industrieventyr i Danmark begyndte med tørv på Djursland, og udviklede sig til verdensomspændende forretning med sphagnum. Det hører vi om på turen, som også inkluderer et besøg på Nordeuropas største samling af maskiner og motorer. Den findes nemlig på Djursland.

Sostrup slot

Sostrup slot har en utrolig historie bag sig. Det har været centrum i Danmarkshistoriens største private konkurs, flygtningecenter, kostskole og kloster. I dag ejes Sostrup af dansk-amerikaneren Kirsten B. Swift, der ser det som sin mission at istandsætte og udvikle slottet.

Vi får en rundvisning på dette spændende slot, hvor vi også indkvarteres for natten og spiser middagen.

Djurslands skjulte skatte er en tur bagom de kendte steder, med nogle af de gode historier, der er så mange af på Jyllands næse.

Tidspunkt: Afventer datoer for 2022

Afrejse: Musikhuset Aarhus

Pris: Afventer

Tillæg for enkeltværelse: Afventer

Djurslands skjulte skatte / Rejseleder Gert Lynge Sørensen

DAGSPROGRAM

Dag 1 Tørvebyen, det drænede sund og slottet

Afgang fra Musikhuset Aarhus med kurs mod midt-Djursland.

De fleste haveejere ved, hvad Pindstrup er. Det er sphagnum i sække. Nu ser vi byen Pindstrup, som blev centrum et industri-eventyr med gravning af tørv. Vi ser den katolske lilleput-kirke og Pindstrup kirke, der blev bygget i kraft af en enorm, folkelig indsats.

Kaffe i Pindstrup-centret, der er en historie i sig selv.

Sidst i 1800-tallet blev store områder af Danmark afvandet – det gælder også Djursland, hvor Kolindsund blev drænet. Den dag i dag holdes midten af Djursland afvandet af pumpestationer. Men fremtiden er til diskussion. Foreningen Kolindsunds Venner har som formål at retablere søen og et stort, rekreativt område.

Hør den fascinerende historie om dræning, og om ideerne for fremtiden, når vi møder et af foreningens medlemmer ved pumpestationen Fannerup.

Vi kører nu direkte til Mosebrugsmuseet i Stenvad. Her lægger vi ud med en frokost i cafeen på 1. sal, fulgt op af en rundvisning, som blandt andet giver indtryk af, hvordan tørve-familierne på Djursland boede.

Turen fortsætter gennem Djursland. Vi passerer Ramten sø og hører om Huldremosekvinden, og hvis tid og vejr er til det, tager vi en lille vandring ved Stenvad-dyssen, som måske bringer erindringer frem om fortidens 50-krone sedler!

Ud på eftermiddagen når vi frem til Sostrup slot. Det store slot er en vandborg, bygget på en ø, skabt af kampesten og egetræsplanker. Historien er utrolig og vi får den serveret på en rundvisning, der også fortæller om tiden som kloster. Middag og overnatning på Sostrup.

Dag 2 Fra Grenå til gårdbryggeri

Næste morgen er der morgenmad i klosterbygningen. Så følger et valg. Man kan slappe af på Sostrup, for eksempel med en lille gåtur gennem parken til skovkirkegården. Eller man kan tage med på et besøg på Nordeuropas største samling af maskiner og motorer.

Den findes nemlig på Djursland. En flok frivillige har indsamlet, registreret, istandsat og opstillet mere end 400 maskiner, som faktisk giver et stort bidrag til at belyse historien om industrialiseringen af Danmark.

Vi besøger Dansk Motor- og Maskinsamling og får en guidet rundtur.

Hvor tit lægger vi vejen forbi Grenå? Nej, vel? Det er en skam, for byen har en historie, der går langt tilbage, og blandt andet har Grenå huset Danmarks største Dampvæveri. På en times byvandring med guide fra Grenå Bymuseum får vi sat perspektiv på byens udvikling.

Der er dækket op til frokost på Hoed kro, som faktisk kan spores helt tilbage til 1400-tallet. Den nuværende kro er bygget op efter en brand i 1857. Mere om kroens historie, når vi sidder til bords i de hyggelige krostuer.

Vi kører få kilometer til Rugård. Ved søen foran slottet fortælles historien om de barske hekse-jagter i 1600-tallet, inden vi runder dagen af med en kold øl eller vand på et af de mange nye gårdbryggerier i Danmark med udsigt til Kattegat. Vi er tilbage i Aarhus sidst på eftermiddagen efter en lang, men spændende dag!

Inkluderet:

Indkvartering i delt dobbeltværelse med morgenmad

Middag

2 x frokost med drikkevarer

Al transport

Alle entreer og rundvisninger

Rejseleder

Ikke inkluderet:

Drikkevarer til middag.

Personlige udgifter