DAGSPROGRAM OG BESTILLING

“Hist hvor vejen” er en 4-dages tur til de fynske købstæder
Oplev Fyn i VIP-bus
Husker du remsen fra geografi-timen: Odense-Bogense-Middelfart-Assens-Fåborg-Svendborg-Nyborg-Kerteminde?
Den er vist gået i glemmebogen i nutidens skole. Men byerne ligger der jo stadigvæk. I en rundkreds på Fyn. Og kender du dem egentlig? Hver eneste af dem er en gammel købstad, med hver sin historie. Men noget har de til fælles: Stemning.
Svanninge Bakker og James Bond
På denne 4-dages tur besøger vi en række af byerne. I den rækkefølge, der passer bedst i forhold til overnatning og hyggelige frokoster. Men lad mig løfte sløret for blot et par af oplevelserne: I Assens hører vi om byens fortid som Danmarks førende sølvby. I Middelfart sejler vi ud på eventyr i Lillebælt. Svendborg har en mølle som sit vartegn – og Fåborg har et klokketårn. I Odense går vi i sporene af H. C. Andersen.
Frokosterne serveres på charmerende steder som Svanninge Bakker. Eller hos Connie og Hans på Gl. Brydegaard. Vi smager solbærvin hos Sofie og Helle. Klapper minigrise og smager mjød hos Else Marie og Klaus. Vi ser såmænd også en af fantom-bilerne fra James Bond-filmene.

Christian Tast tager os med rundt på Fyn i sin særlige bus
Bus med klaver
Og så er der bussen. Den er et kapitel for sig. Lædersæder i en utraditionel opstilling. Klaver. Køleskab. Toilet med fuglesang. Og chaufføren Christian, der kender de fynske veje som sin egen bukselomme.
Et ordspil siger: ”Fyn er fin”. I virkeligheden er øen meget mere end stynede popler og smukke huse dér, hvor vejen slår en bugt.
Tag selv med, og få remsen med bynavne genopfrisket.
Tidspunkt: Forsommer 2024
Afrejse: Odense Banegård.
Pris: Afventer
Tillæg for enkeltværelse: Afventer
En praktisk bemærkning: Hvorfor afrejse fra Odense banegård?
Jo, for at holde turen pris nede. Den fine VIP-bus holder til på Fyn, og det vil være dyrt i bropenge og køretid at køre den til Høje Taastrup for så at køre retur med det samme. Derfor vælger jeg løsningen at lade turen begynde i Odense, og starttidspunkt afstemmes med DSBs køreplaner fra vest og øst.
HIST HVOR VEJEN
HIST HVOR VEJEN
Dagsprogram
Dag 1 – Bogense og Lillebælt
Fra en station efter eget valg kører du med tog eller Kombardo-ekspres til Odense station. Her ankommer der tog fra vest og øst med 8 minutters mellemrum klokken cirka 10:45, og vores bus holder klar. Nu begynder rejsen.
Men først et par ord om bussen. Den er med WOW-effekt: Ægte tæpper, kaffemaskine, klaver og mørkerødt læderindtræk på sæderne. Med andre ord: Vi sidder i ”den glade luksusbus”. Sådan siger direktør og chauffør Christian selv om sit fænomen.
Hvis ikke du kan se det for dig, så er der kun et at gøre: Tag med på turen!
Vi ruller ud af Odense, med kurs mod Bogense. Og inden vi får set os om, er vi rullet tilbage til vikingetiden. Vi stopper nemlig ved en høj skibssætning og runestenen med Danmarks længste runeindskrift: Glavendrup. Vi får tekst og historie oprullet.
Kort tid efter er vi tilbage i nutiden, når vi kører ind i den hyggelige købstad Bogense. Det er tid til frokost, som vi får serveret helt ude for enden af molen, med udsigt mod marina og Lillebælt.
Bogense har noget, de også har i Bruxelles: Manneken Pis. På en byvandring med lokal guide får vi historien – og mange andre om den gamle købstad.
Midt på eftermiddagen kører vi byen, de fleste har kigget over mod fra Lillebæltsbroerne, men færre har besøgt: Middelfart. Vi kører langs med havnefronten, hvorfra i gamle dage færgen til Jylland afgik.
Og minsandten: her ligger det gode skib Mira3 og venter på os. Skipper Line Jepsen stævner ud og giver os 2 timers sejlads i det smalle farvand, der er et af de mest hvalrige farvande i verden. Her kan man opleve marsvinet på tæt hold. Og mere end det, vi ser broerne nedefra, sejler måske under en af dem, afhængig af vind og strøm på dagen.
Sidst på eftermiddagen kører vi den korte afstand til Hotel Milling Park og indkvarteres. Den statelige bygning har været både sygehus og kaserne, men er i dag nænsomt og stilfuldt ombygget til hotel. Middag på hotellet.
Dag 2 – Assens og Fåborg
Ad små veje kører vi mod Assens. Blandt andet passerer vi Gamborg fjord, Føns vig og Tybrind vig. Den sidste er skrevet ind i Danmarkshistorien på grund af svenskekrigen 1658. Det var nemlig ved Tybrind vig, den svenske kong Carl Gustav ledte sin hær over isen en kold januardag og efter en kort kamp mod en underlegen, dansk hær kunne fortsætte sin march mod København.
I Assens venter en guide Suzanne Hestbæk tålmodigt og tager os med på en historisk vandring gennem den hyggelige købstad. Vi hører om havnens betydning, om Peter Willemoes, om Fyns næststørste kirke (som er imponerende) og meget mere, inden vi slutter ved Museum Ernst. Her er entreen betalt, så vi på egen hånd kan gå gennem det tidligere fabrikanthjem, hvor historien om familien Ernst og sølvvarer fortælles.
Frokosten i dag er på smukke Helnæs. Her er skov, strand og langt til motorvej – sådan introducerer Hans og Connie selv deres skønne sted: Gl. Brydegård.
Når de selv skal sige det, så er det historien om to skøre mennesker, der tog et sabbatår på New Zealand, og vendte tilbage til Danmark og skabte et sted med uhøjtidelig stemning, skøn natur og højt til himlen.
Jamen, her skal vi da bede om ”Gårdens tallerken”, som selvfølgelig har udgangspunkt i sæsonens råvarer.
Turen går videre langs Helnæs Bugt. Vi passerer Løgismose og Falsled Kro – og efter et stop ved rundkirken i Horne – den eneste på Fyn – ruller vi et par kilometer videre til Bjerne. Her venter mor og datter, Helle og Sofie, som producerer dansk frugtvin på en gammel familieopskrift. Solbær fra Samsø og stikkelsbær fra Skærbæk bliver ved naturens egen proces til rosé- og hvidvine. Vi får historien og 2 smagsprøver.
Så runder vi dagen af med at køre til Fåborg, hvor vi indkvarteres på hotel Fåborg Fjord, der ligger skønt ned til vandet. Middag på hotellet.
Dag 3 – Svanninge og Svendborg
Formiddagen bruger vi på at opleve Fåborg. Vi ser blandt andet byens vartegn, Klokketårnet. Så tager vores bus os med op i højderne.
Svanninge Bakker kaldes ofte for ”De Fynske Alper”. Og det er da også rigtigt, at når man står foran restaurant Skovlyst midt i bakkerne, så viser højdemåleren 87 meter over havet. Det er efter danske forhold svimlende højder, men luften er fin og ikke tynd.
Frokosten er på Skovlyst, og der er tid til at kigge i tårnet ved siden af, hvor en udstilling viser landskabet i Svanninge.
Vi fortsætter til Svendborg og allerede på afstand lægger vi mærke til Christiansmøllen, der står højt over købstaden. Foran møllen tager Henrik Nørregård imod. Han er en af mange frivillige, der over tid har istandsat møllen, så den står som vartegn for Svendborg i dag.
Møllen var i drift frem til 1958, og blev fredet kort tid efter. Derfor er det både mølle- og Danmarkshistorie, vi får serveret – sammen med en kop kaffe.
Når vi nu er i Svendborg, så tager vi også en byvandring gennem det centrale Svendborg, stadig i selskab med Henrik Nørregård, der også er lokalguide. Sidst på eftermiddagen sætter vi os til rette i bussen og kører til hotel La Plaza i Odense.
Indkvartering og middag på hotellet.
Dag 4 – H. C. Andersen og James Bond
Odense er H.C. Andersens by, og en tur rundt på Fyn kan da ikke komme uden om ham. Derfor lægger vi ud med en gåtur i Odense midtby, og vores guide står klar udenfor hotellet efter morgenmaden. Jamen – det er da ham fra i går i Svendborg?
Korrekt. Henrik Nørregård kender sin geografi og tager os med til de steder, forfatteren boede under sin opvækst.
Så kører vi på eventyr. Hvis vejret er godt, tager vi udsigten fra Fyns højeste punkt, Frøbjerg Baunehøj. Og frokosten på denne sidste dag er der også tænkt på. Vores VIP-bus har det hele: Soltag og borde og stole, så vi kan lave en picnic i det fynske landskab.
Godt mætte fortsætter vi en lille slingrekurs ind i landet. Vi standser ved Strøjer Samlingen, og her er der bestemt ingen slingrekurs. Jørgen Strøjer Hansen har nemlig altid været fascineret af biler, og over 45 år har det resulteret i en imponerende samling på 100 unikke biler. Hver med en sjov historie bag kølerhjelmen.
Jørgen Strøjer har bl.a. erhvervet den koksgrå Aston Martin, der var med i James Bond-filmen ”Die Another Day”. Han har ældre Rolls Royce fra 1930´erne og stribevis af Ferrari. Og man behøves ikke være motor-entusiast. Det er jeg for eksempel ikke. Men historien bag bilerne er – fascinerende. Og vi får den på en omvisning.
Vi slutter af i det område, der rummer mange bøller: Skallebølle. Andebølle. Billesbølle. Hækkebølle. Og flere endnu. Vi vælger Magtenbølle, og finder frem til ”Honning & Mjød – med tilføjelsen grisefortællinger.”
Kælegrise scorer max-point på nuttethedsskalae. Hils på Arne, Bodil, Buzz, Torben og alle de andre minigrise, der øffer rundt i haven hos Else Marie, mens hendes mand Klaus, der er biavler og mjødbrygger, har travlt i mjødbryggeriet.
Man kunne også skrive: Klap en gris og smag på mjøden.
Jo,jo. Den er god nok. Elsemarie og Klaus har skabt deres eget, lille univers ud fra tanken, at der er for lidt plads til fascination, forkælelse og kærlighed til de varer, vi forbruger i nutidens samfund. Nu skal vi smage Klaus´ mjød og øl. Og vi skal høre Elsemaries fortællinger om det gode griseliv – som det leves på Magtenbølle Honning og Mjød.
Sidst på eftermiddagen holder vi i Odense igen. Vi er ved vejs ende. Kombardo-ekspres eller DSB-tog bringer jer det sidste stykke til jeres hjemstavn.
PRISEN INDEHOLDER
Indkvartering i delt dobbeltværelse 3 nætter
Måltider: 3 x middag, 4 x frokost
Al transport
Alle entreer
Guidede rundvisninger ifølge program
Rejseleder
IKKE INKLUDERET:
Drikkevarer
Personlige udgifter.