fbpx

Sjælland for jyder

DAGSPROGRAM OG BESTILLING

Hovsa! Vi kører jo ikke på motorvejen

Vi kender godt turen tværs over Sjælland: Først forbi Korsør, så Slagelse, så Sorø, Ringsted, svinget i Solrød, de store frakørsler i Vestegnen – og til sidst København.

Eller også kender vi turen fra Odden forbi Holbæk og Roskilde til hovedstaden.

Men alt det andet på Sjælland: Kender vi noget til det?

Hvis svaret er nej – så er her en enestående mulighed for at rette op.

Fyret på Røsnæs

Vi går ud på Sjællands vestligste punkt, og nyder udsigten fra fyret ved Røsnæs over mod Nordfyn og Samsø. Og da vi nu er i Danmarks Napa-valley, smager vi den lokalt producerede vin fra Danmarks største vingård.

Ludvig Holberg skrev meget mere end ”Jeppe på bjerget”. Hans pen lynede, og nedfældede bl.a. en stor Danmarkshistorie. Og så var han fremsynet godsejer, økonom, matematiker, bonde-frigører og meget mere. Det hører vi om på Holberg-museet i Vestsjælland.

Kollektiv og koldkrig

Herlufsholm slår døren op for en rundvisning for os. En helt anden tilværelse hører vi om, når vi besøger Danmarks første storkollektiv, Svanholm gods.  VI går under jorden ved koldkrigsmuseet på Stevns, og hæver os højt over jorden, når vi snor os til toppen af det nye skovtårn ved Gisselfeldt.

Vi bor godt i 3 nætter, og får store indtryk i 4 dage rundt på Sjælland, for der er meget at opleve, når man forlader motorvejen. Undervejs kan vi flere gange komme til at tænke som Jeppe: Drømmer jeg, eller er jeg vågen?

Tidspunkt: Afventer nye datoer for 2022

Afrejse: Musikhuset, Aarhus

Pris: Afventer

Tillæg for enkeltværelse: Afventer

SJÆLLAND FOR JYDER

Afrejse: Musikhuset, Aarhus

Dagsprogram

Dag 1

Vi mødes midt på formiddagen ved busholdepladsen foran Musikhuset Aarhus. Hertil er der 10 minutters gang fra banegården, og der er parkering, hvis I kommer i egen bil.

Med Molslinjen kommer vi til Sjællands Odde, og drejer snart fra den velkendte motortrafikvej og kører gennem Odsherred, forbi Holbæk og ind i Hornsherred – halvøen der skiller Roskilde fjord fra Isefjorden. I 1978 købte en kreds idealister herregården Svanholm og dannede et kollektiv med fællesøkonomi. Mere end 40 år senere er Svanholm stadig et kollektiv, og på en guidet rundvisning fortæller beboere om stedet, om fællesspisning, køkkentjans, økologi, landbrug – og sikkert meget mere, for rundvisningen sætter sikkert gang i spørgsmålene.

Inden rundvisningen har vi for resten spist frokosten på Svanholm. Og efter rundvisningen sættes kursen mod Næstved, hvor vi møder et næsten diamentralt modstykke til kollektivet: Kostskolen Herlufsholm.

Den kendte skole og kostskole åbner dørene og giver os et sjældent indblik i stedets historie og nutid. Hvis der er tid, indbefatter besøget også Herlufsholm kirke. Og når vi nu er i Næstved, skal vi da bo på det hyggelige bindingsværkshotel Kirstine.

Middag på hotellet.

Måltider: Frokost, middag.

Dag 2

I dag går det opad. Rundt og rundt i store cirkler går vi op i Skovtårnet, som ligger i Gisselfeld Klosters skov og er en af Danmarks nyeste attraktioner. Tårnet med den unikke arkitektur er bygget af cortenstål og egetræ og stikker op over trækronerne, så man får en 360 graders syn ud over Sjælland.

Få kilometer derfra ligger Gisselfeld kloster, hvor H. C. Andersen blev inspireret til eventyret om Den Grimme Ælling. Vi søger ind i Gisselfelds skove og finder et pragfuldt traktørsted, som serverer dagens frokost.

Så er der eftermiddag, og nu går det nedad. Ganske vist ikke under jorden. Vi bliver i fri luft, men går på en havbund, der er 63 millioner år gammel. Dengang svømmede krokodiller og kæmpehajer, i dag får vi en rundvisning i Faxe Kalkbrud, og hører desuden om kalkens betydning gennem tiden. Faxe Kalkbrud er i dag både en attraktion og en arbejdsplads.

Efter rundvisningen kører vi de få kilometer til Rødvig og indkvarteres. Middag på vores hotel.

Rødvig er en af de få havne, der er tilbage i Danmark, hvor man både kan se små fiskerkuttere og mærke duften af tjære fra bådebyggeri. I disse år er Rødvig desuden udskibningshavn for anlægget af havvindmølleparken Kriegers Flak.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Dag 3

Stevns klint er på Unescos liste over verdensarv, og spillede en stor rolle under Den Kolde Krig. Et fort var hugget ind i klinten. Herfra kunne vi kontrollere den sydlige indsejling til Øresund og holde øje med Warszawapagtens skibe. Vi går under jorden på Stevnsfortet, der i dag er museum.

Vi kører tværs over Stevns, og efter Køge vover vi os ud på små veje, som faktisk bliver mindre og mindre. Men pludselig er vi kommet til hr. og fru Munch. Deres traktørsted ligger fuldstændig ugenert, omgivet af skovsøer og smuk natur. Nå ja, det ligger faktisk tæt på såvel motorvej som jernbane, men det mærker man absolut ikke, når man sidder bænket til frokost.

Dagens næste stop er – ja, man kunne sige Danmarkshistorien. På en guidet rundvisning i Roskilde domkirke præsenteres vi for historier og anekdoter om den danske kongerække, der for en stor dels vedkommende er begravet i Roskilde domkirke. Her findes også dronningens gravmæle, lavet af Bjørn Nørgaard, og som nu er færdigt. Vi kan dog ikke se det, men høre historien bag det – det kan vi.

Dagens sidste stop er ved Bromølle kro nær ved Jyderup. Kroen kan skrive sin historie tilbage til 1198, og er dermed den kro i Danmark, der længst har været i drift.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Dag 4

Efter morgenmaden kører vi til Tersløsegård. Den prominente ejer i 1700-tallet hed Ludvig Holberg, og om Holberg, hans skrivekløe og hans forudseenhed som godsejer fortæller lederen af det museum, der i dag er indrettet på Tersløsegård.

Ruten går nu mod Kalundborg, hvor vi ser den særprægede, 5-tårnede Vor Frue kirke, inden vi fortsætter til naturskønne Røsnæs. Fyret på spidsen af Røsnæs er Sjællands vestligste punkt, og i godt vejr er der udsigt mod Samsø og Nordfyn. Vi får selskab af en lokal ildsjæl, der fortæller om, hvordan Røsnæs har haft succes med at gentænke sig selv.

Frokosten er på Cafe Dyrehøj. Dyrehøj er samtidig Danmark største vingård med mere end 40.000 vinstokke, så vi bliver hængende efter maden og hører om dansk vin, kombineret med en vinsmagning.

Så bryder vi op, kører gennem det vestligste af Odsherred og passerer Dragsholm slot. Vi har et enkelt stop mere i Odsherred, hvor vi får anledning til at høre historien om Lammefjorden. Så når vi frem til færgen – og hovsa – vi kørte slet ikke på motorvej i samfulde 4 dage!

Men vi fik oplevet Sjælland.

Og vi er retur i Aarhus først på aftenen

Måltider: Morgenmad, frokost.

PRISEN INDEHOLDER

Indkvartering i delt dobbeltværelse 3 nætter

Måltider: 3 x middag, 4 x frokost

Al transport

Alle entreer

Guidede rundvisninger ifølge program

Rejseleder

IKKE INKLUDERET:

Drikkevarer

Personlige udgifter.