fbpx

Sjælland for jyder

DAGSPROGRAM OG BESTILLING

Et hyggeligt traktørsted, hvor vi spiser frokost

Hovsa! Vi kører jo ikke på motorvejen

Vi kender godt turen tværs over Sjælland: Først forbi Korsør, så Slagelse, så Sorø, Ringsted, svinget i Solrød, de store frakørsler i Vestegnen – og til sidst København.

Eller også kender vi turen fra Odden forbi Holbæk og Roskilde til hovedstaden.

Men alt det andet på Sjælland: Kender vi noget til det?

Nej, vel?

Statistikken siger, at mens sjællændere ofte krydser Storebælt og holder ferie vestpå, så er det sjældnere, jyder rejser den anden vej. Ja, faktisk dobbelt så sjældent. Det retter vi op på med denne tur til dét Sjælland, der ligger udenfor hovedstaden. Vi bor godt i 3 nætter, blandt andet på en kro, der kan skrive sin historie tilbage til året 1198.

Der er alsidige indtryk i 4 dage rundt på historiske Sjælland, for der er meget at opleve, når man forlader motorvejen.

Fyret på Røsnæs

Vi går ud på Sjællands vestligste punkt, og nyder udsigten fra fyret ved Røsnæs over mod Nordfyn og Samsø. Og da vi nu er i Danmarks Napa-valley, smager vi den lokalt producerede vin fra Danmarks største vingård.

Den kendte kostskole Herlufsholm slår døren op for en rundvisning for os. En helt anden tilværelse hører vi om, når vi besøger Danmarks første storkollektiv, Svanholm gods.  VI går under jorden ved koldkrigsmuseet på Stevns, og hæver os højt over jorden, når vi snor os til toppen af det nye skovtårn ved Gisselfeldt.

Hyggelige traktørsteder

Der er markedsdag på det store torv, når vi besøger Køge. I Roskilde genopfrisker vi kongerækken med en guidet rundvisning i domkirken. Jeg vil også lige nævne, at frokosterne er på hyggelige traktørsteder og restauranter.

Og til sidst: Tag titlen med den humor, der er tilsigtet fra min side. “Sjælland for jyder” er ikke kun for jyder. Man kan sagtens støde til gruppen ved det første besøg udenfor Roskilde.

Tidspunkt: Afventer nye datoer

Afrejse: Musikhuset, Aarhus

Pris: Afventer

Tillæg for enkeltværelse: Afventer.

SJÆLLAND FOR JYDER

Dagsprogram

Dag 1

Vi mødes klokken 08:30 ved busholdepladsen foran Musikhuset Aarhus. Hertil er der 10 minutters gang fra banegården, og der er parkering, hvis I kommer i egen bil.

Med Molslinjen kommer vi til Sjællands Odde, og drejer snart fra den velkendte motortrafikvej og kører gennem Odsherred, forbi Holbæk, over Munkholmbroen og ind i Hornsherred – halvøen, der skiller Roskilde fjord fra Isefjorden.

I 1978 købte en kreds idealister herregården Svanholm og dannede et kollektiv med fællesøkonomi. Mere end 40 år senere er Svanholm stadig et kollektiv, og på en guidet rundvisning fortæller beboere om stedet, om fællesspisning, køkkentjans, økologi, landbrug – og sikkert meget mere, for rundvisningen sætter normalt gang i spørgsmålene.

Inden besøget på Svanholm har vi taget dagens frokost (inkluderet)

Dagens næste stop er – ja, man kunne sige Danmarkshistorien. På en guidet rundvisning i Roskilde domkirke præsenteres vi for historier og anekdoter om den danske kongerække, der for en stor dels vedkommende er begravet i Roskilde domkirke. Her findes også dronningens gravmæle, lavet af Bjørn Nørgaard, og som nu er færdigt. Vi kan dog ikke se det, men høre historien bag det – det kan vi.

Ud på eftermiddagen kører vi ud af Roskilde, og der er ikke langt til vores hotel i Køge. Indkvartering og middag på restaurant i Køge.

Måltider: Frokost, middag.

Dag 2

Det er onsdag, og dermed torvedag på Danmarks største middelaldertorv. Vi begynder dog formiddagen med en byvandring i hyggelige Køge, som er en af de byer, der har flest bevarede bindingsværkshuse i bymidten. Når vandringen er overstået, tager vi et frikvarter, hvor man kan slentre en tur på torvet, eller nyde en kop kaffe på en af cafeerne rundt om pladsen.

Så kører vi ud af byen, og vover vi os ud på små veje, som faktisk bliver mindre og mindre. Men pludselig er vi kommet til hr. og fru Munch. Deres traktørsted ligger fuldstændig ugenert, omgivet af skovsøer og smuk natur. Nå ja, det ligger faktisk tæt på såvel motorvej som jernbane, men det mærker man absolut ikke, når man sidder bænket til frokost.

Stevns klint er på Unescos liste over verdensarv, og spillede en stor rolle under Den Kolde Krig. Et fort var hugget ind i klinten. Herfra kunne vi kontrollere den sydlige indsejling til Øresund og holde øje med Warszawapagtens skibe. Vi går under jorden på Stevnsfortet, der i dag er museum.

Dagen slutter i Næstved, hvor vi indkvarteres på hotel midt i byen. Middag på hotellet.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Dag 3

Lige udenfor Næstved ligger Herlufsholm. Den kendte skole og kostskole åbner dørene og giver os et sjældent indblik i stedets historie og nutid. Hvis der er tid, indbefatter besøget også Herlufsholm kirke.

Derpå kører vi østpå til en af landets nyeste attraktioner: Skovtårnet, som ligger i Gisselfeldts Klosters skov. Rundt og rundt i store cirkler går vi op og op i den store spiral, for til sidst at have en storslået udsigt over Sydsjælland. Hvis altså ikke det stormer og storregner. Tårnet med den unikke arkitektur er bygget af cortenstål og egetræ og stikker op over trækronerne, så man får en 360 graders syn ud over Sjælland.

Få kilometer derfra ligger Gisselfeldt kloster, hvor H. C. Andersen blev inspireret til eventyret om Den Grimme Ælling. Vi søger ind i Gisselfeldts skove og finder et pragfuldt traktørsted, som serverer dagens frokost.

Dagens sidste stop er ved Bromølle kro nær ved Jyderup. Kroen kan skrive sin historie tilbage til 1198, og er dermed den kro i Danmark, der længst har været i drift.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Dag 4

Efter morgenmaden kører vi til Tersløsegård. Den prominente ejer i 1700-tallet hed Ludvig Holberg, og om Holberg, hans skrivekløe og hans forudseenhed som godsejer fortæller lederen af det museum, der i dag er indrettet på Tersløsegård.

Ruten går nu mod Kalundborg, hvor vi ser den særprægede, 5-tårnede Vor Frue kirke, inden vi fortsætter til naturskønne Røsnæs. Fyret på spidsen af Røsnæs er Sjællands vestligste punkt, og i godt vejr er der udsigt mod Samsø og Nordfyn. Vi får selskab af en lokal ildsjæl, der fortæller om, hvordan Røsnæs har haft succes med at gentænke sig selv.

Frokosten er på Cafe Dyrehøj. Dyrehøj er samtidig Danmark største vingård med mere end 40.000 vinstokke, så vi bliver hængende efter maden og hører om dansk vin, kombineret med en vinsmagning.

Så bryder vi op, kører gennem det vestligste af Odsherred og passerer Dragsholm slot. Vi har et enkelt stop mere i Odsherred, hvor vi får anledning til at høre historien om Lammefjorden. Så når vi frem til færgen – og hovsa – vi kørte slet ikke på motorvej i samfulde 4 dage!

Men vi fik oplevet Sjælland.

Og vi er retur i Aarhus først på aftenen.

Måltider: Morgenmad, frokost.

PRISEN INDEHOLDER

Indkvartering i delt dobbeltværelse 3 nætter med morgenmad

Måltider: 3 x middag, 4 x frokost

Al transport

Alle entreer

Guidede rundvisninger ifølge program

Rejseleder

IKKE INKLUDERET:

Drikkevarer

Personlige udgifter.