DAGSPROGRAM OG BESTILLING
Fra slot til slot gennem det ganske land.
I 6 dage (5 nætter) tager vi på opdagelse i både det kendte og det mere ukendte Danmark i bus. Vi bor som grever og baroner på slotshoteller på Sjælland, Fyn og i Jylland.
På hvert slot er en 3-retters menu med til at sætte stemningen om aftenen, ligesom fortællingerne om adel og konger, reformation og barok, ulykkelig kærlighed, uforklarlige fænomener og spøgelser.
Og ikke nok med det. Ruten bringer os forbi steder, som har spillet en rolle i Danmarkshistorien, eller er relevante for pulsen af nutidens Danmark.
Et fantastisk stykke arkitektur, skabt af Olafur Eliasson, ser vi i Vejle. Kongernes Jelling og Børglum kloster fører os tilbage i historien. Himmelbjerget og fyrtårnet ved Rubjerg viser os forskellige sider af den omskiftelige, danske natur. På godset Svanholm møder vi et af landets ældste kollektiver. Og hvis vi inden rejsen troede, at papirsklip er små gækkebreve, så har vi et helt andet syn på denne kunstart efter besøget på Museet for Psalligrafi.
Turen ligger i august, hvor det danske sommervejr forhåbentligt stadig er mildt og solrigt. Alt er inkluderet i prisen: Entreer, rundvisninger, transport, frokoster samt overnatninger med middage. Kun drikkevarer og eventuelle personlige indkøb er for egen regning.
Tidspunkt: August 2024
Afrejse: Høje Taastrup station
Pris: Afventer
Tillæg for enkeltværelse: Afventer
Som grever og baroner
SOM GREVER OG BARONER
Dag 1 – Til Skjoldenæs
Der er afgang fra Høje Tåstrup station, mandag den 7. august kl. 9.
Første stop er en idealistisk herregårdshistorie, som vi finder i Horns Herred.
I 1978 købte en kreds idealister herregården Svanholm og dannede et kollektiv med fællesøkonomi. Mere end 40 år senere er Svanholm stadig et kollektiv, og på en guidet rundvisning fortæller beboere om stedet, om fællesspisning, køkkentjans, økologi, landbrug – og sikkert meget mere, for rundvisningen sætter sikkert gang i spørgsmålene
Et par timer senere er det tid til frokost. Den får vi serveret i nærheden – for vi har nemlig endnu en aftale i Horns Herred.
Egholm er en af Danmarks ældste herregårde. Den nuværende hovedbygning står på resterne af et voldsted, som kan dateres tilbage til 1200-tallet. Herregården har en lang og fascinerende historie – med detaljer lige fra mordet på Erik Klipping til udstykning til husmandsbrug.
Vi får en rundvisning ved den nuværende ejer – en tur, der også bringer os ind på Egholms museum.
Ud på eftermiddagen kører vi det korte stykke til Skjoldenæsholm, hvor vi indkvarteres, og hvor en 3-retters menu serveres i Gobelinstuen.
Måltider: Frokost, middag
Dag 2 – Holberg og Hindsgavl
Få kilometer fra Skjoldenæsholm gods ligger Tersløse, og vi bydes velkommen på museet for Ludvig Holberg. For 275 år siden flyttede han ind i det lokale gods, og fik sat orden i det urede, tidligere ejere havde lavet.
Så krydser vi Storebælt.
Frokosten er i Kerteminde, og jeg tør godt sige, at det er på et meget spektakulært sted.
Ad små, fynske veje kommer vi forbi Kertinge Nor og Munkebo, der husede det store værft Lindø indtil 2012. Så passerer vi den ny drejebro ved Odense Havn, og fortsætter tværs over Fyn til den vestlige spids og Hindsgavl slot, der ligger smukt ned mod Fænøsund.
Oprindeligt har Hindsgavl været stednavnet på et af kongens jagtrevirer. I middelalderen blev en borg opført, og den blev i 1780 erstattet af den nuværende, klassicistiske hovedbygning. En af mange fortællinger om Hindsgavl er om Den Hvide Dame, som man kan møde i slotsparken. Måske. Efter ankomst tager vi 1 times vandring gennem historie og dyrepark med skovfogeden som guide. Han har taget vare på Hindsgavls omgivelser i årtier og giver os en unik oplevelse.
En 3-retters middag i slottets restaurant er inkluderet.
Måltider: Morgenmad, frokost, middag
Dag 3 – Et arabisk slot og en runesten
Vi forlader Fyn og når vi er kommet over Lillebæltsbroen, gør vi dét, ganske få andre gør: Vi drejer fra motorvejen. Ind gennem den gamle fæstningsby Fredericia går det, men dagens første egentlige stop bliver i Vejle.
På havnen i Vejle har Danmark fået en splinterny bygning i international, bemærkelsesværdig arkitektur. Det er Fjordenhus, som er domicil for Kirk Kapital. Huset skyder op af Vejle havn som et arabisk slot, det er tegnet af Olafur Eliasson, og var under konstruktion i 2 år. Alt er specialfremstillet. Vi får en rundvisning
Fra Vejle er der 12 km til Jelling, hvor vi lægger ud med en frokost på Jelling kro, der ligger lige op ad det historiske område. En guide tager os med rundt på det udendørs område, der rummer historien om Gorm den Gamle, Harald Blåtand, runestenene og den store skibssætning – alt sammen i dag kendt som Kongernes Jelling. Det er en del af Nationalmuseet.
Gennem det midtjyske højland passerer vi Ejer Bavnehøj og Yding Skovhøj, og når frem til vores tredje slot, Sophiendal. Hvis tid og vejr tillader, lave vi et lille svinkeærinde for at se en af landets nyeste attraktioner.
Ankomst og indkvartering på Sophiendal slot, der ligger lige udenfor byen Veng.
Måltider: Morgenmad, frokost, middag
Dag 4 – Norden for Lands Lov og Ret
En smuk køretur bringer os langs Julsø og – hovsa, der ligger jo Himmelbjerget. Vi tager historien om bjerget og folkemøderne, der begyndte her i 1839, i bussen, mens vi kører mod Clausholm slot
Mange vil måske nikke genkendende til billeder af Clausholm, for et af nutidens mest populære TV-programmer, Den Store Bagedyst, optages i haven ved Clausholm. Slottet er i privateje og vi får en rundvisning. Clausholm har fået priser for sin nænsomme restaurering.
Frokosten bliver en anelse nord for Randers – på kongelig privilegeret Hvidsten kro, som er en af landets ældste. Et museum i de fredede staldbygninger fortæller historien om modstandsfolkene i Hvidsten gruppen. Det er 4. generation af slægten Fiil, der driver kroen i dag. De er kendte for deres æggekage, så den skal vi da stifte bekendtskab med.
Turen går videre til Mariager fjord, hvor vi har et stop ved den gamle klosterkirke i bindingsværksbyen Mariager. Vejret er forhåbentligt til en slentretur gennem Mariager by.
Så begynder dagen at lakke mod enden, og vi kører gennem Rold skov og under Limfjorden, til landet, der ligger Norden for Lands Lov og Ret, som en embedsmand engang benævnte Vendsyssel.
Det viser sig nu, at der er meget fredeligt nord for Limfjorden, især når vi er fremme ved vores hotel, Gammel Vraa slot. Aftenen kommer bl.a. til at handle om dialekten – vendelbomålet!
Måltider: Morgenmad, frokost, middag
Dag 5 – Fyret der holdt flyttedag
Man kan ikke komme udenom Børglum kloster, når man taler om Vendsyssel. Så vi svinger ind foran klostret, der har været i familien Rottbølls eje siden 1835, og Anne Rottbøll tager os med rundt i det gamle bispesæde.
Frokost i Børglum klosters café.
Vi kører mod nordvest og får vestenvind i hår og kinder, når vi går 1 km ad den nyanlagte sti til Rubjerg Knude fyr. Det var næsten Årets historie i 2019, da fyret blev rullet 70 meter ind i landet – i et stykke – af Murer-Kjeld og Kran-John. Vi får genopfrisket historien – og nyder udsigten – den er formidabel.
Vi holder os langs Vesterhavet, passerer badebyerne Løkken og Blokhus, og runder dagen af med et kig ind i museet, der ligger i en tidligere dagligvarebutik.
Men der er bestemt ikke noget dagligdags over museet for psaligrafi, der præsenterer slow art i verdensklasse.
Indkvartering på Kokkedal slot, og også her støder vi på drabelig historie. Slottet er brændt ned to gange. Først under bondeoprøret i 1441. Dernæst under optakten til reformationen i 1534. Den daværende ejer Erik Eriksen Banner hævnede sig, da han – sammen med adelshæren og tyske lejetropper – vandt over oprørerne i et slag ved Aalborg. Det siges, at Erik Eriksen Banner personligt halshuggede oprørslederen Skipper Clement.
Måltider: Morgenmad, frokost, middag
Dag 6 – Med kurs mod København
Vi har lidt ekstra tid over morgenmaden i dag, inden vi begynder turen tilbage til udgangspunktet.
Rejsen lagde ud med et besøg på Egholm.
Så det gentager vi.
Nu er det bare øen Egholm, og ikke slottet af samme navn, det handler om.
Den lille ø i Limfjorden kan kun nås med færge – som også er lille. Men Egholm rummer nogle gode historier, som vi stifter bekendtskab med, inden vi nyder frokosten på restaurant Kronborg, som ligger ned mod Limfjorden, og serverer ”smagen af Nordjylland” for os.
Efter frokost kører bussen til Aarhus, og vi tager færgen til Sjællands Odde. Vi er tilbage i Høje Taastrup ved 20-tiden om aftenen.
Måltider: Morgenmad, frokost
PRISEN INDEHOLDER
Indkvartering i delt dobbeltværelse 5 nætter
Måltider som anført
Al transport
Alle entreer
Guidede rundvisninger ifølge program
Rejseleder
IKKE INKLUDERET:
Drikkevarer
Personlige udgifter