fbpx

Som grever og baroner

DAGSPROGRAM OG BESTILLING

Fra slot til slot gennem det ganske land.

I 6 dage (5 nætter) tager vi på opdagelse i både det kendte og det mere ukendte Danmark i bus. Vi bor som grever og baroner på slotshoteller på Sjælland, Fyn og i Jylland.

På hvert slot er en 3-retters menu med til at sætte stemningen om aftenen, ligesom fortællingerne om adel og konger, reformation og barok, ulykkelig kærlighed, uforklarlige fænomener og spøgelser.

Og ikke nok med det. Ruten bringer os forbi steder, som har spillet en rolle i Danmarkshistorien, eller er relevante for pulsen af nutidens Danmark.

Et fantastisk stykke arkitektur, skabt af Olafur Eliasson, ser vi i Vejle. Kongernes Jelling og Børglum kloster fører os tilbage i historien. Himmelbjerget og fyrtårnet ved  Rubjerg viser os forskellige sider af den omskiftelige, danske natur. Ved den smukke herregård Visborggård ser vi Danmarks eneste, fredede renæssancepark. På godset Svanholm møder vi et af landets ældste kollektiver. Og hvis vi inden rejsen troede, at papirsklip er små gækkebreve, så har vi et helt andet syn på denne kunstart efter besøget på Museet for Psalligrafi.

Turen ligger i august, hvor det danske sommervejr forhåbentligt stadig er mildt og solrigt. Alt er inkluderet i prisen: Entreer, rundvisninger, transport, frokoster samt overnatninger med middage. Kun drikkevarer og eventuelle personlige indkøb er for egen regning.

Tidspunkt: Nye datoer kommer snart

Afrejse: Høje Taastrup station

Pris: Afventer 

Tillæg for enkeltværelse: Afventer

SOM GREVER OG BARONER

Afrejse: Høje Tåstrup station

Afventer nye datoer 2023 | Pris: Afventer | Tillæg for enkeltværelse: Afventer

Dag 1 – Til Skjoldenæs

Når vi nu alligevel begiver os ud på en 5-dages odyssé gennem gamle Danmark, hvorfor så ikke lægge ud med den historiske oversigt? Den fås ikke bedre end Roskilde domkirke, hvor en stor del af de danske regenter er stedt til hvile. På en rundvisning koncentrerer vi os om dronningens gravmæle, lavet af Bjørn Nørgaard, og som nu er færdigt. Vi kan dog ikke se det, men høre historien bag det – det kan vi.

I 1978 købte en kreds idealister herregården Svanholm og dannede et kollektiv med fællesøkonomi. Mere end 40 år senere er Svanholm stadig et kollektiv, og på en guidet rundvisning fortæller beboere om stedet, om fællesspisning, køkkentjans, økologi, landbrug – og sikkert meget mere, for rundvisningen sætter sikkert gang i spørgsmålene.

I Roskilde domkirke har vi stiftet bekendtskab med konger og dronninger fra vikingetiden og frem. Efter frokost gælder det sagnkongerne, når vi besøger den store kongshal, der er bygget i Lejre. Var det i en storslået trækonstruktion som denne, kong Dan, Roar, Helge eller Rolf Krake tronede?

Vi hører om, hvad vi egentlig ved i nutiden – og hvad vi gætter os til.

Ud på eftermiddagen kører vi det korte stykke til Skjoldenæsholm, hvor vi indkvarteres, og hvor en 3-retters menu serveres i Gobelinstuen.

Måltider:
Frokost: Til afklaring
Middag: 3-retters menu efter køkkenchefens valg, Skjoldenæsholm.

Dag 2 – Holberg og Hindsgavl

Få kilometer fra Skjoldenæsholm gods ligger Tersløse, og vi bydes velkommen på museet for Ludvig Holberg. For 275 år siden flyttede han ind i det lokale gods, og fik sat orden i det urede, tidligere ejere havde lavet.

Så krydser vi Storebælt.

Frokosten er i Kerteminde, og jeg tør godt sige, at det er på et meget spektakulært sted.  

Ad små, fynske veje kommer vi forbi Kertinge Nor og Munkebo, der husede det store værft Lindø indtil 2012. Så passerer vi den ny drejebro ved Odense Havn, og fortsætter tværs over Fyn til den vestlige spids og Hindsgavl slot, der ligger smukt ned mod Fænøsund. 

Oprindeligt har Hindsgavl været stednavnet på et af kongens jagtrevirer. I middelalderen blev en borg opført, og den blev i 1780 erstattet af den nuværende, klassicistiske hovedbygning. En af mange fortællinger om Hindsgavl er om Den Hvide Dame, som man kan møde i slotsparken. Måske. Efter ankomst tager vi 1 times vandring gennem historie og dyrepark med skovfogeden som guide. Han har taget vare på Hindsgavls omgivelser i årtier og giver os en unik oplevelse. 

En 3-retters middag i slottets restaurant er inkluderet.

Måltider:
Morgenmad på Skjoldenæsholm

Frokost: Et overraskende sted! Der kan vælges mellem 2 muligheder i forvejen (i bussen)
Middag: 3-retters menu på Hindsgavl slot.

               

Dag 3 – Et arabisk slot og en runesten

Vi forlader Fyn og når vi er kommet over Lillebæltsbroen, gør vi dét, ganske få andre gør: Vi drejer fra motorvejen. Ind gennem den gamle fæstningsby Fredericia går det, men dagens første egentlige stop bliver i Vejle. 

På havnen i Vejle har Danmark fået en splinterny bygning i international, bemærkelsesværdig arkitektur. Det er Fjordenhus, som er domicil for Kirk Kapital. Huset skyder op af Vejle havn som et arabisk slot, det er tegnet af Olafur Eliasson, og var under konstruktion i 2 år. Alt er specialfremstillet. Vi får en rundvisning

Fra Vejle er der 12 km til Jelling, hvor vi lægger ud med en frokost på Jelling kro, der ligger lige op ad det historiske område. En guide tager os med rundt på det udendørs område, der rummer historien om Gorm den Gamle, Harald Blåtand, runestenene og den store skibssætning – alt sammen i dag kendt som Kongernes Jelling. Det er en del af Nationalmuseet.

Gennem det midtjyske højland passerer vi Ejer Bavnehøj og Yding Skovhøj, og når frem til vores tredje slot, Sophiendal. Hvis tid og vejr tillader, lave vi et lille svinkeærinde for at se en af landets nyeste attraktioner.

Ankomst og indkvartering på Sophiendal slot, der ligger lige udenfor byen Veng. 

Måltider:
Morgenmad på Hindsgavl slot

Frokost: Jelling kro
Middag: 3-retters menu på Sophiendal slot.

              

Dag 4 – Norden for Lands Lov og Ret

En smuk køretur bringer os langs Julsø og Brassø mod Silkeborg og – hovsa, der ligger jo Himmelbjerget.  Vi må derop og høre historien om bjerget, om Blicher og folkemøderne, der begyndte her i 1839.

Frokosten bliver en anelse nord for Randers – på kongelig privilegeret Hvidsten kro, som er en af landets ældste. Et museum i de fredede staldbygninger fortæller historien om modstandsfolkene i Hvidsten gruppen. Det er 4. generation af slægten Fiil, der driver kroen i dag. De er kendte for deres æggekage, så den skal vi da stifte bekendtskab med.

Turen går videre til Mariager fjord, hvor vi har et stop ved den gamle klosterkirke i bindingsværksbyen Mariager. Vejret er forhåbentligt til en slentretur gennem Mariager by.

På den anden side af smukke Mariager fjord ligger slottet Visborggård, og vi går en tur gennem Danmarks eneste renæssancehave, samt hører historien om maleriet, der ikke må flyttes!

Lad mig give endnu et stikord til dette besøg: Christian den 10. på den hvide hest.

Så begynder dagen at lakke mod enden, og vi kører gennem Rold skov og under Limfjorden, til landet, der ligger Norden for Lands Lov og Ret, som en embedsmand engang benævnte Vendsyssel.

Det viser sig nu, at der er meget fredeligt nord for Limfjorden, især når vi er fremme ved vores hotel, Gammel Vraa slot. Aftenen kommer bl.a. til at handle om dialekten – vendelbomålet!

Måltider:
Morgenmad på Sophiendal slot

Frokost: Hvidsten Kros æggekage (der vil være en alternativ mulighed at vælge)
Middag: 3-retters menu i riddersalen på Gl. Vraa slotshotel.

Dag 5 – Fyret der holdt flyttedag

Man kan ikke komme udenom Børglum kloster, når man taler om Vendsyssel. Så vi svinger ind foran klostret, der har været i familien Rottbølls eje siden 1835, og Anne Rottbøll tager os med rundt i det gamle bispesæde.

 Frokost i Børglum klosters café.

Vi kører mod nordvest og får vestenvind i hår og kinder, når vi går 1 km ad den nyanlagte sti til Rubjerg Knude fyr. Det var næsten Årets historie i 2019, da fyret blev rullet 70 meter ind i landet – i et stykke – af Murer-Kjeld og Kran-John. Vi får genopfrisket historien – og nyder udsigten – den er formidabel.

Vi holder os langs Vesterhavet, passerer badebyerne Løkken og Blokhus, og runder dagen af med et kig ind i museet, der ligger i en tidligere dagligvarebutik.

Men der er bestemt ikke noget dagligdags over museet for psaligrafi, der præsenterer slow art i verdensklasse.

Indkvartering på Kokkedal slot, og også her støder vi på drabelig historie. Slottet er brændt ned to gange. Først under bondeoprøret i 1441. Dernæst under optakten til reformationen i 1534. Den daværende ejer Erik Eriksen Banner hævnede sig, da han – sammen med adelshæren og tyske lejetropper – vandt over oprørerne i et slag ved Aalborg. Det siges, at Erik Eriksen Banner personligt halshuggede oprørslederen Skipper Clement. 

Måltider:
Morgenmad på Gl. Vraa slotshotel

Frokost: Café Vognporten, Børglum kloster
3-retters middag på Kokkedal slot

Dag 6 –Med kurs mod København

Vi kører langs Limfjorden et stykke tid ind mod Aalborg. Med en lokal guide hører vi historien om, hvordan byen har skiftet karakter: Fra arbejderby til købstad med moderne arkitektur og et omfattende universitetsmiljø. Et af Aalborgs nye vartegn er Utzon center, som blev Jørn Utzons sidste bygning. Vi ser den udefra. Herefter sætter vi os i bussen og sætter kursen mod Aarhus.

Turen skal rundes af med manér. Vi sætter os til bords i Aarhus Håndværkerforenings sal fra 1931, med udskårne træpaneler og håndmalede dekorationer. Salen står, som den var, i Den Gamle By, og efter en frokost med Den Gamle Bys øl er der tid til en tur på egen hånd gennem de gamle gader, inden vi midt på eftermiddagen tager vi færgen til Sjællands Odde. Vi er tilbage i Høje Taastrup ved aftenstid.

Måltider:
Morgenmad på Kokkedal slot

Frokost i Den Gamle By, Aarhus

 

PRISEN INDEHOLDER

Indkvartering i delt dobbeltværelse 5 nætter

Måltider som anført

Al transport

Alle entreer

Guidede rundvisninger ifølge program

Rejseleder

IKKE INKLUDERET:

Drikkevarer

Personlige udgifter