Som grever og baroner - 9. - 14. august 2021
Som grever og baroner
Tidspunkt: 9. – 14. august 2021
Afrejse: Høje Taastrup station
Pris: kr. 9.750
Tillæg for enkeltværelse: kr. 1150
Dagsprogram
Dag 1 – Til Kragerup
Når vi nu alligevel begiver os ud på en 5-dages odyssé gennem gamle Danmark, hvorfor så ikke lægge ud med den historiske oversigt? Den fås ikke bedre end Roskilde domkirke, hvor en stor del af de danske regenter er stedt til hvile. På en rundvisning koncentrerer vi os om dronningens gravmæle, lavet af Bjørn Nørgaard, og som nu er færdigt. Vi kan dog ikke se det, men høre historien bag det – det kan vi.
Derpå kører vi ad mindre veje mod vest. Bussen passerer Holbæk, og til dels ad Margueritruten kommer vi landtangen Røsnæs nord for til Kalundborg. Det kuperede næs er et af de tørreste og mest solrige i Danmark. Derfor er det blevet et centrum for dansk vin. Vi spiser frokost på Dyrehøj vingård, og bagefter besigtiger vi den største vingård i landet.
Så går turen til det vestligste punkt på Sjælland: Røsnæs. Og helt ude på spidsen ligger fyret. Her fortælles i dag historier om Englandskrigene, 2. verdenskrig og koldtidskrigen. Men hvad mere er: Røsnæs er storslået natur, og de senere år er der gjort et kæmpe arbejde for at gøre hele næsset tilgængeligt og spændende. Vi møder en af ildsjælene bag projektet, og kommer omkring et udsigtspunkt samt havnen, der har fået et helt nyt, anderledes og tidløst ”look” med faciliteter for badning, sauna, udekøkken, kajakdepot og café.
På vej tilbage er der forhåbentlig tid til at se den særprægede Vor Frue kirke med 5 spir – den eneste af sin slags i Nordeuropa – inden vi fortsætter til
Kragerup gods, som har været i slægten Dinesens eje i 8 generationer. Historien går tilbage til 1300-tallet. Karen Blixen er blandt dem, der frekventerede godset. Hun var af slægten Dinesen. Vi får stedets historie serveret – inden næste servering: 3-retters middag i Kragerups restaurant.
Måltider:
Frokost: Vinbondens bræt med 6 serveringer, Café Dyrehøj.
Middag: 3-retters menu efter køkkenchefens valg, Kragerup gods.
Dag 2 – En nyhed! Og så til Hindsgavl
Få kilometer fra Kragerup gods ligger Tersløse, og vi bydes velkommen på museet for Ludvig Holberg. For 275 år siden flyttede han ind i det lokale gods, og fik sat orden i det urede, tidligere ejere havde lavet.
Så krydser vi Storebælt.
Frokosten er i Kerteminde, og jeg tør godt sige, at det er på et meget spektakulært sted.
Ad små, fynske veje kommer vi forbi Kertinge Nor og Munkebo, der husede det store værft Lindø indtil 2012. Så passerer vi den ny drejebro ved Odense Havn, og nu kommer vi til en nyhed!
I flere år har Odense by ændret udseende. Det gælder også kvarteret omkring H. C. Andersens Hus. Den japanske arkitekt Kenga Kuma har tegnet et state-of-the-art univers, med oplevelseshave og underjordisk museum. Anlægget har stået på længe, men åbner i sommeren 2021, så vi er blandt de første, der får chancen for at opleve denne nyskabelse.
Efter besøget fortsætter vi tværs over Fyn til den vestlige spids og Hindsgavl slot, der ligger smukt ned mod Fænøsund.
Oprindeligt har Hindsgavl været stednavnet på et af kongens jagtrevirer. I middelalderen blev en borg opført, og den blev i 1780 erstattet af den nuværende, klassicistiske hovedbygning. En af mange fortællinger om Hindsgavl er om Den Hvide Dame, som man kan møde i slotsparken. Måske. Hvis der er tid til det tager vi 1 times vandring gennem historie og dyrepark, med skovfogeden er guide. Han har taget vare på Hindsgavls omgivelser i årtier og giver os en unik oplevelse.
En 3-retters middag i slottets restaurant er inkluderet.
Måltider:
Morgenmad på Kragerup gods.
Frokost: Et overraskende sted! Der kan vælges mellem 2 muligheder i forvejen (i bussen).
Middag: 3-retters menu på Hindsgavl slot.
Dag 3 – Et arabisk slot og en runesten
Vi forlader Fyn og når vi er kommet over Lillebæltsbroen, gør vi det, ganske få andre gør: Vi drejer fra motorvejen. Ind gennem den gamle fæstningsby Fredericia går det, men dagens første egentlige stop bliver i Vejle.
På havnen i Vejle har Danmark fået en splinterny bygning i international, bemærkelsesværdig arkitektur. Det er Fjordenhus, som er domicil for Kirk Kapital. Huset skyder op af Vejle havn som et arabisk slot, det er tegnet af Olafur Eliasson, og var under konstruktion i 2 år. Alt er specialfremstillet. Vi får en rundvisning
Fra Vejle er der 12 km til Jelling, hvor vi lægger ud med en frokost på Jelling kro, der ligger lige op ad det historiske område. En guide tager os med rundt på det udendørs område, der rummer historien om Gorm den Gamle, Harald Blåtand, runestenene og den store skibssætning – alt sammen i dag kendt som Kongernes Jelling. Det er en del af Nationalmuseet.
Dagens sidste stop bliver i Horsens, hvor Statsfængslet slår portene op. Heldigvis er det nedlagt, men derfor er fortællingerne om det gamle fængsel gode alligevel.
Og selv om vi kommer ind i celler, så lukkes vi ud igen, så vi kan nå frem til vores tredje slot, Sophiendal. Hvis tid og vejr tillader, lave vi et lille svinkeærinde for at se en af landets nyeste attraktioner.
Ankomst og indkvartering på Sophiendal slot, der ligger lige udenfor byen Veng.
Måltider:
Morgenmad på Hindsgavl slot
Frokost: Jelling kro.
Middag: 3-retters menu på Sophiendal slot.
Dag 4 – Norden for Lands Lov og Ret
En smuk køretur bringer os langs Julsø og Brassø mod Silkeborg og – hovsa, der ligger jo Himmelbjerget. Vi må derop og høre historien om bjerget, om Blicher og folkemøderne, der begyndte her i 1839.
Frokosten bliver en anelse nord for Randers – på kongelig privilegeret Hvidsten kro, som er en af landets ældste. Et museum i de fredede staldbygninger fortæller historien om modstandsfolkene i Hvidsten gruppen. Det er 4. generation af slægten Fiil, der driver kroen i dag. De er kendte for deres æggekage, så den skal vi da stifte bekendtskab med.
Turen går videre til Mariager fjord, hvor vi har et stop ved den gamle klosterkirke i bindingsværksbyen Mariager. Vejret er forhåbentligt til en slentretur gennem Mariager by.
På den anden side af smukke Mariager fjord ligger slottet Visborggård, og vi går en tur gennem Danmarks eneste renæssancehave, samt hører historien om maleriet, der ikke må flyttes!
Lad mig give endnu et stikord til dette besøg: Christian den 10. på den hvide hest.
Så begynder dagen at lakke mod enden, og vi kører gennem Rold skov og under Limfjorden, til landet, der ligger Norden for Lands Lov og Ret, som en embedsmand engang benævnte Vendsyssel.
Det viser sig nu, at der er meget fredeligt nord for Limfjorden, især når vi er fremme ved vores hotel, Gammel Vraa slot. Aftenen kommer bl.a. til at handle om dialekten – vendelbomålet!
Måltider:
Morgenmad på Sophiendal slot.
Frokost: Hvidsten Kros æggekage (der vil være en alternativ mulighed at vælge)
Middag: 3-retters menu i riddersalen på Gl. Vraa slotshotel.
Dag 5 – Fyret der holdt flyttedag
Man kan ikke komme udenom Børglum kloster, når man taler om Vendsyssel. Så vi svinger ind foran klostret, der har været i familien Rottbølls eje siden 1835, og Anne Rottbøll tager os med rundt i det gamle bispesæde.
Frokost i Børglum klosters café.
Vi kører mod nordvest og får vestenvind i hår og kinder, når vi går 1 km ad den nyanlagte sti til Rubjerg Knude fyr. Det var næsten Årets historie i 2019, da fyret blev rullet 70 meter ind i landet – i et stykke – af Murer-Kjeld og Kran-John. Vi får genopfrisket historien – og nyder udsigten – den er formidabel.
Vi holder os langs Vesterhavet, passerer badebyerne Løkken og Blokhus, og runder dagen af med et kig ind i museet, der ligger i en tidligere dagligvarebutik.
Men der er bestemt ikke noget dagligdags over museet for psaligrafi, der præsenterer slow art i verdensklasse.
Indkvartering på Kokkedal slot, og også her støder vi på drabelig historie. Slottet er brændt ned to gange. Først under bondeoprøret i 1441. Dernæst under optakten til reformationen i 1534. Den daværende ejer Erik Eriksen Banner hævnede sig, da han – sammen med adelshæren og tyske lejetropper – vandt over oprørerne i et slag ved Aalborg. Det siges, at Erik Eriksen Banner personligt halshuggede oprørslederen Skipper Clement.
Måltider:
Morgenmad på Gl. Vraa slotshotel.
Frokost: Café Børglum kloster.
3-retters middag på Kokkedal slot
Dag 6 –Med kurs mod København
Vi kører langs Limfjorden et stykke tid ind mod Aalborg. Med en lokal guide hører vi historien om, hvordan byen har skiftet karakter: Fra arbejderby til købstad med moderne arkitektur og et omfattende universitetsmiljø. Et af Aalborgs nye vartegn er Utzon center, som blev Jørn Utzons sidste bygning. Vi ser den udefra. Herefter sætter vi os i bussen og sætter kursen mod Aarhus.
Turen skal rundes af med manér. Vi sætter os til bords i Aarhus Håndværkerforenings laugssal fra 1931, med udskårne træpaneler og håndmalede dekorationer. Salen står, som den var, i Den Gamle By, og efter en frokost med Den Gamle Bys øl er der tid til en tur på egen hånd gennem de gamle gader, inden vi midt på eftermiddagen tager vi færgen til Sjællands Odde. Vi er tilbage i Høje Taastrup ved aftenstid.
Måltider:
Morgenmad på Kokkedal slot
Frokost i Aarhus
PRISEN INDEHOLDER
Indkvartering i delt dobbeltværelse 5 nætter
Måltider som anført
Al transport
Alle entreer
Guidede rundvisninger ifølge program
Rejseleder
IKKE INKLUDERET:
Drikkevarer
Personlige udgifter.
Som grever og baroner - 18. - 23. oktober 2021
Som grever og baroner
Tidspunkt: 18. – 23. oktober 2021
Afrejse: Høje Taastrup station
Pris: kr. 9.750
Tillæg for enkeltværelse: kr. 1150
Dagsprogram
Dag 1 – Til Kragerup
Når vi nu alligevel begiver os ud på en 5-dages odyssé gennem gamle Danmark, hvorfor så ikke lægge ud med den historiske oversigt? Den fås ikke bedre end Roskilde domkirke, hvor en stor del af de danske regenter er stedt til hvile. På en rundvisning koncentrerer vi os om dronningens gravmæle, lavet af Bjørn Nørgaard, og som nu er færdigt. Vi kan dog ikke se det, men høre historien bag det – det kan vi.
Derpå kører vi ad mindre veje mod vest. Bussen passerer Holbæk, og til dels ad Margueritruten kommer vi landtangen Røsnæs nord for til Kalundborg. Det kuperede næs er et af de tørreste og mest solrige i Danmark. Derfor er det blevet et centrum for dansk vin. Vi spiser frokost på Dyrehøj vingård, og bagefter besigtiger vi den største vingård i landet.
Så går turen til det vestligste punkt på Sjælland: Røsnæs. Og helt ude på spidsen ligger fyret. Her fortælles i dag historier om Englandskrigene, 2. verdenskrig og koldtidskrigen. Men hvad mere er: Røsnæs er storslået natur, og de senere år er der gjort et kæmpe arbejde for at gøre hele næsset tilgængeligt og spændende. Vi møder en af ildsjælene bag projektet, og kommer omkring et udsigtspunkt samt havnen, der har fået et helt nyt, anderledes og tidløst ”look” med faciliteter for badning, sauna, udekøkken, kajakdepot og café.
På vej tilbage er der forhåbentlig tid til at se den særprægede Vor Frue kirke med 5 spir – den eneste af sin slags i Nordeuropa – inden vi fortsætter til
Kragerup gods, som har været i slægten Dinesens eje i 8 generationer. Historien går tilbage til 1300-tallet. Karen Blixen er blandt dem, der frekventerede godset. Hun var af slægten Dinesen. Vi får stedets historie serveret – inden næste servering: 3-retters middag i Kragerups restaurant.
Måltider:
Frokost: Vinbondens bræt med 6 serveringer, Café Dyrehøj.
Middag: 3-retters menu efter køkkenchefens valg, Kragerup gods.
Dag 2 – En nyhed! Og så til Hindsgavl
Få kilometer fra Kragerup gods ligger Tersløse, og vi bydes velkommen på museet for Ludvig Holberg. For 275 år siden flyttede han ind i det lokale gods, og fik sat orden i det urede, tidligere ejere havde lavet.
Så krydser vi Storebælt.
Frokosten er i Kerteminde, og jeg tør godt sige, at det er på et meget spektakulært sted.
Ad små, fynske veje kommer vi forbi Kertinge Nor og Munkebo, der husede det store værft Lindø indtil 2012. Så passerer vi den ny drejebro ved Odense Havn, og nu kommer vi til en nyhed!
I flere år har Odense by ændret udseende. Det gælder også kvarteret omkring H. C. Andersens Hus. Den japanske arkitekt Kenga Kuma har tegnet et state-of-the-art univers, med oplevelseshave og underjordisk museum. Anlægget har stået på længe, men åbner i sommeren 2021, så vi er blandt de første, der får chancen for at opleve denne nyskabelse.
Efter besøget fortsætter vi tværs over Fyn til den vestlige spids og Hindsgavl slot, der ligger smukt ned mod Fænøsund.
Oprindeligt har Hindsgavl været stednavnet på et af kongens jagtrevirer. I middelalderen blev en borg opført, og den blev i 1780 erstattet af den nuværende, klassicistiske hovedbygning. En af mange fortællinger om Hindsgavl er om Den Hvide Dame, som man kan møde i slotsparken. Måske. Hvis der er tid til det tager vi 1 times vandring gennem historie og dyrepark, med skovfogeden er guide. Han har taget vare på Hindsgavls omgivelser i årtier og giver os en unik oplevelse.
En 3-retters middag i slottets restaurant er inkluderet.
Måltider:
Morgenmad på Kragerup gods.
Frokost: Et overraskende sted! Der kan vælges mellem 2 muligheder i forvejen (i bussen).
Middag: 3-retters menu på Hindsgavl slot.
Dag 3 – Et arabisk slot og en runesten
Vi forlader Fyn og når vi er kommet over Lillebæltsbroen, gør vi det, ganske få andre gør: Vi drejer fra motorvejen. Ind gennem den gamle fæstningsby Fredericia går det, men dagens første egentlige stop bliver i Vejle.
På havnen i Vejle har Danmark fået en splinterny bygning i international, bemærkelsesværdig arkitektur. Det er Fjordenhus, som er domicil for Kirk Kapital. Huset skyder op af Vejle havn som et arabisk slot, det er tegnet af Olafur Eliasson, og var under konstruktion i 2 år. Alt er specialfremstillet. Vi får en rundvisning
Fra Vejle er der 12 km til Jelling, hvor vi lægger ud med en frokost på Jelling kro, der ligger lige op ad det historiske område. En guide tager os med rundt på det udendørs område, der rummer historien om Gorm den Gamle, Harald Blåtand, runestenene og den store skibssætning – alt sammen i dag kendt som Kongernes Jelling. Det er en del af Nationalmuseet.
Dagens sidste stop bliver i Horsens, hvor Statsfængslet slår portene op. Heldigvis er det nedlagt, men derfor er fortællingerne om det gamle fængsel gode alligevel.
Og selv om vi kommer ind i celler, så lukkes vi ud igen, så vi kan nå frem til vores tredje slot, Sophiendal. Hvis tid og vejr tillader, lave vi et lille svinkeærinde for at se en af landets nyeste attraktioner.
Ankomst og indkvartering på Sophiendal slot, der ligger lige udenfor byen Veng.
Måltider:
Morgenmad på Hindsgavl slot
Frokost: Jelling kro.
Middag: 3-retters menu på Sophiendal slot.
Dag 4 – Norden for Lands Lov og Ret
En smuk køretur bringer os langs Julsø og Brassø mod Silkeborg og – hovsa, der ligger jo Himmelbjerget. Vi må derop og høre historien om bjerget, om Blicher og folkemøderne, der begyndte her i 1839.
Frokosten bliver en anelse nord for Randers – på kongelig privilegeret Hvidsten kro, som er en af landets ældste. Et museum i de fredede staldbygninger fortæller historien om modstandsfolkene i Hvidsten gruppen. Det er 4. generation af slægten Fiil, der driver kroen i dag. De er kendte for deres æggekage, så den skal vi da stifte bekendtskab med.
Turen går videre til Mariager fjord, hvor vi har et stop ved den gamle klosterkirke i bindingsværksbyen Mariager. Vejret er forhåbentligt til en slentretur gennem Mariager by.
På den anden side af smukke Mariager fjord ligger slottet Visborggård, og vi går en tur gennem Danmarks eneste renæssancehave, samt hører historien om maleriet, der ikke må flyttes!
Lad mig give endnu et stikord til dette besøg: Christian den 10. på den hvide hest.
Så begynder dagen at lakke mod enden, og vi kører gennem Rold skov og under Limfjorden, til landet, der ligger Norden for Lands Lov og Ret, som en embedsmand engang benævnte Vendsyssel.
Det viser sig nu, at der er meget fredeligt nord for Limfjorden, især når vi er fremme ved vores hotel, Gammel Vraa slot. Aftenen kommer bl.a. til at handle om dialekten – vendelbomålet!
Måltider:
Morgenmad på Sophiendal slot.
Frokost: Hvidsten Kros æggekage (der vil være en alternativ mulighed at vælge)
Middag: 3-retters menu i riddersalen på Gl. Vraa slotshotel.
Dag 5 – Fyret der holdt flyttedag
Man kan ikke komme udenom Børglum kloster, når man taler om Vendsyssel. Så vi svinger ind foran klostret, der har været i familien Rottbølls eje siden 1835, og Anne Rottbøll tager os med rundt i det gamle bispesæde.
Frokost i Børglum klosters café.
Vi kører mod nordvest og får vestenvind i hår og kinder, når vi går 1 km ad den nyanlagte sti til Rubjerg Knude fyr. Det var næsten Årets historie i 2019, da fyret blev rullet 70 meter ind i landet – i et stykke – af Murer-Kjeld og Kran-John. Vi får genopfrisket historien – og nyder udsigten – den er formidabel.
Vi holder os langs Vesterhavet, passerer badebyerne Løkken og Blokhus, og runder dagen af med et kig ind i museet, der ligger i en tidligere dagligvarebutik.
Men der er bestemt ikke noget dagligdags over museet for psaligrafi, der præsenterer slow art i verdensklasse.
Indkvartering på Kokkedal slot, og også her støder vi på drabelig historie. Slottet er brændt ned to gange. Først under bondeoprøret i 1441. Dernæst under optakten til reformationen i 1534. Den daværende ejer Erik Eriksen Banner hævnede sig, da han – sammen med adelshæren og tyske lejetropper – vandt over oprørerne i et slag ved Aalborg. Det siges, at Erik Eriksen Banner personligt halshuggede oprørslederen Skipper Clement.
Måltider:
Morgenmad på Gl. Vraa slotshotel.
Frokost: Café Børglum kloster.
3-retters middag på Kokkedal slot
Dag 6 –Med kurs mod København
Vi kører langs Limfjorden et stykke tid ind mod Aalborg. Med en lokal guide hører vi historien om, hvordan byen har skiftet karakter: Fra arbejderby til købstad med moderne arkitektur og et omfattende universitetsmiljø. Et af Aalborgs nye vartegn er Utzon center, som blev Jørn Utzons sidste bygning. Vi ser den udefra. Herefter sætter vi os i bussen og sætter kursen mod Aarhus.
Turen skal rundes af med manér. Vi sætter os til bords i Aarhus Håndværkerforenings laugssal fra 1931, med udskårne træpaneler og håndmalede dekorationer. Salen står, som den var, i Den Gamle By, og efter en frokost med Den Gamle Bys øl er der tid til en tur på egen hånd gennem de gamle gader, inden vi midt på eftermiddagen tager vi færgen til Sjællands Odde. Vi er tilbage i Høje Taastrup ved aftenstid.
Måltider:
Morgenmad på Kokkedal slot
Frokost i Aarhus
PRISEN INDEHOLDER
Indkvartering i delt dobbeltværelse 5 nætter
Måltider som anført
Al transport
Alle entreer
Guidede rundvisninger ifølge program
Rejseleder
IKKE INKLUDERET:
Drikkevarer
Personlige udgifter.