fbpx

Vennesæle Vendsyssel

DAGSPROGRAM OG BESTILLING

Voergaard er et af Danmarks smukkeste slotte

Norden for Lands Lov og ret

Toppen af Danmark, med Vesterhavet, strandene, lyset, de gamle klostre, kunstnerne, dialekten – og vendelboerne.

Vendsyssel har altid været overladt lidt til sig selv, men udsynet har været der. Historien går langt tilbage, og der var samhandel med Norge og Arabien. Børglum-bisperne, Skipper Clement, Tordenskiold – et stort persongalleri har været med til at forme landsdelen.

”Vesterhavets rullen hører man milevidt ind i landet, det lyder, som svære vogne i hundredvis kørte over en hård, underhulet vej!”, skrev H.C.Andersen, og han var skrækkeligt forkølet, da han rejste gennem landsdelen. Men det behøves man ikke blive, for der er også mildhed og mange solskinstimer over Vendsyssel.

Vendelbrog

Landsdelen har eget flag. Vendelbrog. Et grønt kors på en gul og blå baggrund. Grøn for indlandet, gul for strandene, blå for havet.

Betegnelsen ”Norden for lands lov og ret” stammer fra en embedsmand i København i forbindelse med en retssag sidst i 1800-tallet. Og nå ja – historien er da til tider dramatisk. For eksempel når vi hører om slaget ved Jørgensbjerg. Eller når vi besøger Børglum kloster, som er krumtappen i Vendsyssels historie. Men i nutiden er der fredeligt i landsdelen, og vi smager på nationaldrikken bjesk, inden vi kommer til værftsbyen Frederikshavn, der genopfandt sig selv da skibsindustrien gik ned.

Fyret ved Rubjerg er flyttet – men vi finder det alligevel vel.

Vi besigtiger selvfølgelig Rubjerg Knude fyr, der lige er blevet flyttet 80 meter ind i landet. Vi er på byvandring i hyggelige Skagen. Kunsten møder vi på Vendsyssel Kunstmuseum, hos Danmarks-Peter ved det tidligere plejehjem samt på slottet Voergaard, der bl.a. har malerier af Rubens og Rafael. Og meget mere. For det er bestemt ikke en udkant, vi rejser rundt i.

”Det er in hielt tossi!” – siger vendelboerne. Eller på rigsdansk: 5 dage spækket med oplevelser

Tidspunkt: Forsommer 2024

Afrejse fra Høje Taastrup station og Aarhus

Pris: Afventer

Tillæg for enkeltværelse: Afventer.

VENNESÆLE VENDSYSSEL

Dag 1 – Bjerget, dalen og brænderiet

Midt på formiddagen kører bussen fra Høje Tåstrup mod Aggersund, og når vi har krydset Limfjorden, er vi på kanten mellem Han Herred og Vendsyssel. Første stop er ved Sankt Jørgensbjerg. Her stod de ædle vendelboer, hedder det i en folkevise om et slag, som i 1441 vendte op og ned på landsdelens historie.

Vi kører mod Jammerbugten og standser kortvarigt ved Svinkløv Badehotel, så vi lige kan se det nyopførte, legendariske badehotel udefra. Få kilometer derfra er vi nået til Slettestrand – et af de steder, hvor havbåde i generationer er trukket op på stranden ved hjælp af spil, fordi der ingen decideret havn er.

En række ildsjæle har skabt et moderne bådebyggeri for at forhindre, at Danmarks sidste kystlandingspladser og de klinkbyggede havbåde forsvinder. Vi får en guidet rundvisning. Vejen derfra går gennem den smukke Fosdalen, og vi indkvarteres på Kokkedal slotshotel, hvor vi nyder middagen i de stemningsfulde slotslokaler. Og mere end det, vi spidser ørerne og lytter til højtlæsning – på vendelbomål.

Måltider: Frokost, middag


Dag 2 – Børglum og Rubjerg

Dagen begynder med, at vi kører til Fakta. Eller rettere: Den nedlagte butik. Vi skal nemlig ikke handle. Danske Bit Vejle er en af verdens ledende psaligrafer. Vi ser nogle af hendes fantastiske værker i papirkunst på hendes eget museum, som er indrettet i Hune, tæt ved Blokhus

Man kan ikke komme udenom Børglum kloster, når man taler om Vendsyssel. Så vi svinger ind foran klostret, der har været i familien Rottbølls eje siden 1835, og Anne Rottbøll tager os med rundt i det gamle bispesæde. Men inden da serveres frokosten i klostrets restaurant.

Vestenvind i hår og kinder får vi, når vi går 1 km ad den nyanlagte sti til Rubjerg Knude fyr. Det var næsten Årets historie i 2019, da fyret blev rullet 70 meter ind i landet – i et stykke – af Murer-Kjeld og Kran-John. Vi får genopfrisket historien – og nyder udsigten – den er formidabel.

Så kører vi forbi Vennebjerg Mølle, der stadig drejer og maler – i hvert fald om sommeren – og passerer Peterspladsen, hvor vi stifter bekendtskab med Danmarks-Peter. Hvis vejret er godt, tager vi et stop ved Hellehøj, hvorfra udsigten over Vendsyssel er slående. Sidst på eftermiddagen ender vi i Hirtshals for at blive introduceret til vendelboernes nationaldrik: Bjesk. Norden for lands lov og ret siger man nemlig ikke “bitter” eller “kryddersnaps”. Man siger bjesk, og landsdelens bjeskdronning var Signe Hansen, der med klittens urter kunne forvandle en Brøndum snaps til mange udgaver af bjesk. Den pensionerede hjemmesygeplejerske var kendt i hele landsdelen for sin bjesk, og hendes opskrifter er gået i arv til Hirtshals museum.

I dag må vi sige, at ingen kender Vendsyssel, før man har smagt en bjesk på Hirtshals museum. Så det gør vi. Tager du en Brøndum snaps med, kan du få blandet din egen bjesk og tage den med hjem. Og det er oven i købet gratis!

Indkvartering og middag på hotel i Hjørring.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag


Dag 3 –
Kunst, korn og Cloos

I den tidligere amts-hovedstad Hjørring går vi i sparekassen – og ser på kunst. Niels Larsen Stevns, der er fremtrædende i dansk kunsthistorie, malede i 1936 seks store fresker med motiver fra vendelboernes historie i læsesalen på biblioteket. I dag ejes bygningen af Sparekassen Vendsyssel. Men vi kan se freskerne, og får desuden en omvisning på selve kunstmuseet, der blandt andet huser en samling af Poul Anker Bech.

Lidt udenfor Hjørring finder vi landsdelens nyeste attraktion: Kornets Hus. Et nationalt center for viden, oplevelser og inspiration om korn. Og det siger ikke så lidt, for korn i mange udgaver er centralt i vores historie og kultur. Vi får en rundvisning i kornets forunderlige verden. Og nu vi er her, så napper vi dagens frokost, som er sat sammen netop af forskellige kornsorter.

Derpå går turen mod det østlige Vendsyssel. Vi runder dagen af i udkanten af Frederikshavn: I den skønne have ved Bangsbo Hovedgård ligger museet, der fortæller om Ellingåskibet fra 1163.

Indkvartering på hotel Jutlandia og middag i hotellets restaurant på 6. sal med udsigt over havnen. Vi har to nætter på hotel Jutlandia.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag


Dag 4 – Toppen af Danmark

Har alle danskere været i Skagen?  Det er nok tæt på. Alligevel skal vi omkring toppen af Danmark, og vores besøg ligger heldigvis før sommerens travlhed og Hellerup-ugen sætter ind, så vi får en guidet byvandring i digternes fodspor. 

Men ikke nok med det. Vi sætter os op i en fantastisk velholdt, rød Bedford bus anno 1937. Og finder ud af, at den kan køre. Vi ruller forbi havnen og ud mod Grenen på en små to timers køretur, hvor vi i ro og mag – sådan var det jo i 1937 – stopper nogle steder og hører chaufføren fortælle om Skagen, om havnen, fiskeri, ja, måske om Brexit.

Ind imellem de to oplevelser er der tid til frokost på egen hånd, og der er mange valgmuligheder i Skagen.

Ud på eftermiddagen lægger vi lige vejen forbi Råbjerg Mile, inden vi kører til Frederikshavn. Dagen i dag er 1. juli – og det er en mærkedag: Krudttårnet åbner!

Krudttårnet var en del af fæstningen Fladstrand. I dag er det byens vartegn. Og a propos fyret i Rubjerg: Krudttårnet er et andet vendsysselsk tårn, der er blevet flyttet. I 1974-1976 blev det flyttet 260 meter for at give plads til en havneudvidelse. Og ved Krudttårnet er det på sin plads at genopfriske historien om en af vores store helte: Tordenskiold.

Middag på vores hotel.

Måltider: Morgenmad, middag.


Dag 5 – Tordenskiold og Norden for Lands lov og ret

Indtil midt i 1990´erne var Frederikshavn en stor værftsby. Som andre danske byer ramte værftslukningerne – men Frederikshavn har genopfundet sig selv. Byen har valgt at holde fast i, at havnen er arbejdspladser, og ikke boliger. Den gamle fløjte, der lød morgen og middag over hele byen, ringer stadig. På en guidet rundtur i Frederikshavn får vi historien om værftet.

Krudttårnet er et andet vendsysselsk tårn, der er blevet flyttet. I 1974-1976 blev det flyttet 260 meter for at give plads til en havneudvidelse. Og ved Krudttårnet er det på sin plads at genopfriske historien om en af vores store helte: Tordenskiold. 

På vej ud af byen kører vi op omkring udsigtspunktet Pikkerbakken, som har fået sin egen platform, bygget ud over skrænten. Næsten som en mini-udgave af Grand Canyon.

12 km senere er vi i Sæby og oplever en by, der er fundamentalt andeledes opbygget end den by, vi lige har forladt.  Frokosten er på havnen i Sæby, og vi runder turen af med Voergaard, kåret som et af Danmarks flotteste slotte. På vej gennem Østvendsyssel får vi historien om selvtægten, der gav anledning til betegnelsen ”Norden for Lands Lov og Ret”.

Ruten går direkte til Molslinjen i Aarhus, og vi er tilbage ved udgangspunktet i Høje Taastrup midt på aftenen.

Måltider: Morgenmad, frokost.

 

PRISEN INDEHOLDER

Indkvartering i delt dobbeltværelse 4 nætter

Måltider som anført

Al transport

Alle entreer

IKKE INKLUDERET:

1 frokost

Drikkevarer

Personlige udgifter